Mutfak trendleri ve tek kültürleşme: Gastronomi öğrencileri üzerinde bir araştırma
Culinary trends and cultural uniformity: A study on Gastronomy students
- Tez No: 1009276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Mutfak Trendleri, Tek Kültürleşme, Gastronomi Öğrencileri, Kültürel Kimlik, Küreselleşme, Sosyokültürel Öğrenme Teorisi, Gastronomi, Culinary Trends, Monoculturalization, Gastronomy Students, Cultural Identity, Globalization, Sociocultural Learning Theory, Gastronomy, Cultural identity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yiyecek ve içecek alanında hızla gelişen mutfak trendlerinin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü okuyan öğrencilerinin tek kültürleşme yönelimleri üzerindeki yansımalarını incelemektedir. Küreselleşme, dijitalleşme ve sosyal medya platformları ile birlikte hızla yayılmakta olan mutfak trendleri yalnızca tüketim alışkanlıklarını değil, bununla birlikte öğrencilerin kültürel mutfak algılarını, kimlik yönelimlerini ve mesleki tercihlerini şekillendiren önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu doğrultuda çalışma, Sosyokültürel Öğrenme teorisi çerçevesinde yürütülerek öğrencilerin trendlerle karşılaşma ve kültürel yönelimlerini nasıl dönüştürdüğü analiz edilmiştir. Araştırmada nicel yöntem kullanılarak, veri toplama aracı olarak Google Forms üzerinden yapılan anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü okuyan öğrencilerin dijital platformlar sayesinde sosyal medya içeriklerinin öğrencilerin yüksek yoğun olarak karşılaştığı ve önemli ölçüde maruz kaldığı ve bu içeriklerle yoğun biçimde etkileşim içinde olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin yiyecek ve içecek tercihlerinin belirleyici bir unsur haline geldiği ve viral trendlerin etkisiyle yerel mutfak uygulamalarının belirleyiciliğinin azalması riskini artırdığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the reflections of rapidly developing culinary trends in the food and beverage sector on the monoculturalization tendencies of students studying in the Department of Gastronomy and Culinary Arts. With the advancement of globalization, digitalization, and social media platforms, culinary trends have been spreading rapidly and have become an important factor shaping not only consumption habits but also students' cultural culinary perceptions, identity orientations, and professional preferences.In this context, the study was conducted within the framework of Sociocultural Learning Theory, analyzing how students' exposure to trends influences and transforms their cultural orientations. A quantitative research method was employed, and data were collected through a survey conducted via Google Forms. The obtained data were analyzed using the SPSS 27 statistical software.According to the findings, it was observed that students of Gastronomy and Culinary Arts are highly exposed to social media content through digital platforms and engage intensively with these contents. The results of the study indicate that students' food and beverage preferences are significantly shaped by these trends, and that the influence of viral trends increases the risk of a decline in the determinative role of local culinary practices.