Bağlamlarına göre tehdit ayetlerinin izahatı: Bakara Sûresi örneği
An explanation of threat verses in their contexts: The case of Surah al-Baqarah
- Tez No: 1009275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Meâl, Bakara Sûresi, Bağlam, Tehdit, Bakara suresi, Meal, Tafsir, Translation, Surah al-Baqarah, Context, Threat, Bakara sura, Meaning, Commentary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'de tehdit içeren ayetler, muhataplarının inanç ve tutumlarına bağlı olarak farklı işlevler üstlenmektedir. Bakara sûresi özelinde yapılan bu çalışmada, tehdit ayetlerinin muhatapları: kâfirler, münafıklar, müminler ve peygamberlere yönelik tehditler itikadi ve ameli iki başlıkta ele alınarak bağlamları incelenmiş ve muhatapların kimliği irdelenmiştir. Araştırma, bazı Kur'an meâllerinde bağlamın yeterince yansıtılmamasının, tehdit içerikli ayetlerin pedagojik ve yönlendirici boyutlarını gölgelediğini de ortaya koymaktadır. Bu durum, söz konusu tehdit ayetlerinin bağlamları göz ardı edildiğinde mesajın tek boyutlu bir perspektifle algılanmasına, yalnızca cezalandırıcı bir zeminde anlaşılmasına neden olmaktadır. Özellikle literal tercüme yönteminin meallerde tercih edilmesi, tehdit ayetlerinin sadece ceza ve korku merkezli bir anlatı çerçevesinde ele alınmasına yol açabilmektedir. Tehdit ayetlerinin bağlamlarına dikkat edilmesi Kur'an'ın mesajlarının doğru anlaşılmasını sağlamada temel bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Kur'an'ın bütüncül mesajını kavrayabilmek için hem iç bağlam (siyak ve sibak) hem de tarihsel bağlamın dikkate alınması gerekliliği teyit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Threatening verses in the Quran assume different functions depending on the beliefs and attitudes of their addressees. In this study, which is specific to the Surah al-Baqarah, the addressees of the threatening verses: unbelievers, hypocrites, believers and threats against the prophets are examined under two headings of belief and practice, their contexts are examined and the identities of the addressees are examined. The research also reveals that the lack of sufficient reflection of the context in some Quranic translations overshadows the pedagogical and guiding dimensions of threatening verses. When the contexts of the threatening verses in question are ignored, this causes the message to be perceived from a one-dimensional perspective and to be understood only on a punitive basis. In particular, the preference for the literal translation method in translations can lead to the threatening verses being addressed only within a narrative framework centered on punishment and fear. Attention to the context of the threatening verses plays a fundamental role in ensuring the correct understanding of the messages of the Quran. In this context, it has been confirmed that both the internal context (siyak and sibak) and the historical context must be taken into account in order to grasp the holistic message of the Quran.