Burguç (Demre-Antalya) kaynak suyu ve çamurundaki bakteriyel çeşitliliğinin belirlenmesi
Determination of the bacterial diversity of spring water and mud from Burguç (Demre-Antalya)
  1. Tez No: 1009338
  2. Yazar: BAHRİYE ÇAĞLA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT TÜLAY ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Microbiology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik çeşitlilik, Gram negatif bakteriler, Gram pozitif bakteriler, Su kaynakları, Sucul bakteriler, Toprak bakterileri, Biological diversity, Gram negative bacteria, Gram positive bacteria, Water resources, Aquatic bacteria, Soil bacteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde bulunan yerüstü ve yeraltı sıcak (termal) veya soğuk kaynak suları, kükürtlü kaynak suları veya çamurlarındaki bakterilerin tanımlanması, su kaynakların sağlık turizmi potansiyelini ve çevresel etkilerini anlamak için kritik öneme sahiptir. Bakterileri tanımlamaya yönelik bilimsel çalışmalar, çeşitli mikrobiyolojik yöntemlerin kullanımını içerir ve su kaynaklarındaki bakteriyel türlerin belirlenmesini sağlar. Düşük sıcaklıklarda veya yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan termofilik bakteriler, kükürtlü bakteriler ve azotlu bakteriler su kaynaklarında yaygın olarak bulunmaktadırlar. Bu bakterilerin belirlenmesi, geleneksel kültür yöntemlerinin yanı sıra moleküler tekniklerle de gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte mikroorganizmaların belirlenmesi için kullanılan diğer bir alternatif tür spesifik yöntem ise proteomiks temelli matriks ile desteklenmiş lazer desorpsiyon/ iyonizasyon uçuş zamanı kütle spektrometresi (MALDI-TOF MS) analizleridir. Bu yöntem ile kısa zamanda benzer türlerin doğru tanımlanması gerçekleştirilmektedir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Antalya ili, Demre ilçesi ve Karabucak mevkiinde bulunan yerüstü su kaynaklarımızdan Burguç kaynak suyu ve çamurundaki bakteriyel çeşitliliğinin MALDI-TOF MS analizi ile belirlenmesi ile ilgili çalışılmıştır. Yapılan tez çalışmasının sonucunda aynı istasyondan ve dört mevsim olarak olarak toplanan çamurlu su örneklerinde su kalitesini belirleyen parametreler, klasik mikrobiyolojik yöntemlerine ek olarak MALDI-TOF MS analizi kullanılarak çamurdaki ve sudaki bakteriler teşhisleryapılmıştır. MALDI-TOF analiz yöntemi kullanılanarak bakteriyel tanımlanmanın sonucunda toplamda 19 bakteri teşhisi gerçekleştirilmiştir.Bunlar sırasıyla; ilkbahar mevsimi sonucunda Brevundimonas diminuta, Enterobacter homaechei, Citrobacter freundii, Pseudomonas monteilii, Stenotrophomonas maltophilia, P. putida; yaz mevsimi sonucunda Comamonas aquatica, P. putida; sonbahar mevsimi sonucunda Shewanella putrefaciens, P. monteilii, P. putida, Lysinibacillus sphaericus, Aeromonas salmonicida, A. veronii, Acinetobacter johnsonii, Bacillus pumilus, P. azotoformans; kış mevsimi sonucunda S. putrefaciens, P.monteilii, P. putida, A. caviae, A.enteropelogenes, P. veronii, A. johnsonii, Kosakonia cowanii, P. azotoformans olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The identification of bacteria present in surface and groundwater resources of our country including hot (thermal) and cold springs, sulfurous waters, and therapeutic muds is of critical importance for understanding both the health tourism potential of these resources and their environmental impacts. Scientific studies aimed at bacterial identification involve the use of various microbiological methods and enable the determination of bacterial species inhabiting water resources. Thermophilic bacteria, sulfur-oxidizing bacteria, and nitrogen-cycling bacteria that are tolerant to high temperatures are commonly found in such environments. The identification of these microorganisms can be achieved not only through conventional culture-based methods but also by molecular techniques. In addition, an alternative approach for microbial identification is the proteomics-based Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) analysis. This method allows for the rapid and accurate identification of closely related bacterial species. In this master's thesis study, the bacterial diversity present in the Burguç spring water and mud, located in the Karabucak area of Demre district, Antalya province, was investigated using MALDI-TOF MS analysis. As a result of the study, muddy water samples were collected from a single sampling point over four seasons, and bacterial identification was performed using MALDI-TOF MS. According to the identification results, the following bacteria were detected: during the spring season, Brevundimonas diminuta, Enterobacter homaechei, Citrobacter freundii, Pseudomonas monteilii, Stenotrophomonas maltophilia, and Pseudomonas putida; during the summer season, Comamonas aquatica, P. putida, and P. monteilii; during the autumn season, Shewanella putrefaciens, P. monteilii, P. putida, Lysinibacillus sphaericus, Aeromonas salmonicida, Aeromonas veronii, Acinetobacter johnsonii, Bacillus pumilus, and Pseudomonas azotoformans; and during the winter season, S. putrefaciens, P. monteilii, P.s putida, Aeromonas caviae, Aeromonas enteropelogenes, Pseudomonas veronii, A. johnsonii, Kosakonia cowanii, and P. azotoformans were identified.