Kalp cerrahisi hastalarında anksiyete düzeylerinin zaman içinde değişimi ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Examination of the changes in anxiety levels over time and the associated factors in cardiac surgery patients
- Tez No: 1009345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR BURHAN KARADEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, anksiyete, depresyon, bilgilendirilme algısı, cerrahi güven, Open heart surgery, anxiety, depression, perception of being informed, surgical trust
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde sıklıkla uygulanan açık kalp cerrahisi, karmaşık ve invaziv doğası nedeniyle hastalar üzerinde önemli bir fizyolojik ve psikolojik stres yaratmaktadır. Hastalar, belirsizlik, ölüm korkusu ve olası komplikasyonlar sebebiyle ameliyat öncesi ve sonrasında yüksek düzeyde anksiyete ve depresyon yaşayabilmektedir. Amaç: Planlı elektif açık kalp ameliyatı geçirecek hastalarda, ameliyat öncesi ve taburculuk öncesi dönemlerde anksiyete ve depresyon seviyelerindeki değişiklikleri incelemek; ayrıca cerrahi ekibe duyulan güven ile bilgilendirilme algısının bu psikolojik durumlar üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma, planlı koroner arter bypass (KABG), kapak değişimi veya kombine cerrahi işlem uygulanacak 100 yetişkin hasta (85 erkek, 15 kadın) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, ameliyattan bir gün önce ve taburculuk öncesi olmak üzere iki ayrı dönemde toplanmıştır. Psikolojik durumun değerlendirilmesinde Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) ile Beck Anksiyete Envanteri (BAI) kullanılmış, hastalara ayrıca Güven Ölçeği ve Bilgilendirilme Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: İki dönem arasında HADS anksiyete ve depresyon puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Ancak fiziksel ve somatik semptomları daha fazla yansıtan BAI skorları, taburculuk öncesi dönemde anlamlı düzeyde artış göstermiştir. Preoperatif dönemde hastaya prosedürle ilgili verilen yeterli bilgi ve cerrahi ekibe güven, anksiyete ile depresyon skorlarını düşürürken; ameliyat sonrasında tıbbi detaylara ve risklere yoğun maruz kalmak anksiyeteyi artırmıştır. Kadın cinsiyet ve çalışmama durumu preoperatif anksiyete için yüksek risk faktörleri olarak öne çıkmıştır. Sonuç: Kalp cerrahisi hastalarının ameliyat öncesindeki bilişsel kaygıları, taburculuk döneminde somatik belirtilerin eşlik ettiği fiziksel bir kaygıya dönüşmektedir. Hastaların psikolojik sağlığını korumak için cerrahi sürecin her aşamasında standart bilgilendirme yerine, bireyselleştirilmiş, zamanlaması doğru psikososyal destek programları uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Open heart surgery, which is frequently performed in the treatment of cardiovascular diseases, creates significant physiological and psychological stress on patients due to its complex and invasive nature. Patients can experience high levels of anxiety and depression before and after surgery due to uncertainty, fear of death, and possible complications. Objective: This study aims to examine the changes in anxiety and depression levels during the preoperative and pre-discharge periods in patients scheduled for elective open heart surgery, and to evaluate the effects of trust in the surgical team and the perception of being informed on these psychological states. Materials and Methods: The study was conducted with 100 adult patients (85 males, 15 females) who were scheduled for planned coronary artery bypass grafting (CABG), valve replacement, or combined surgical procedures. Data were collected in two separate periods: one day before the surgery and just before discharge. The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) and the Beck Anxiety Inventory (BAI) were used to evaluate the patients' psychological status, alongside a Trust in Surgical and Anesthesia Team Scale and a Perception of Being Informed Scale. Results: No statistically significant change was observed in HADS anxiety and depression scores between the two periods. However, BAI scores, which predominantly reflect physical and somatic symptoms, showed a significant increase in the pre-discharge period. In the preoperative period, adequate information provided to the patient reduced anxiety and depression scores; conversely, intense exposure to medical details and risks post-surgery increased anxiety. Female gender and unemployment emerged as high-risk factors for preoperative psychological distress. Conclusion: The cognitive anxiety experienced by heart surgery patients before the operation transforms into a physical anxiety accompanied by somatic symptoms during the discharge period. To protect the psychological well-being of patients, individualized and well-timed psychosocial support programs should be implemented instead of standard information provision at every stage of the surgical process.