Sol ventrikül destek cihazı implantasyonu veya kalptransplantasyonu planlanan kalp yetmezliği hastalarında bilişsel fonksiyonlar, anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin izlemi
Follow-up of cognitive functions, anxiety, depression and quality of life levels in heart failure patients planned for left ventricular assist device implantation or heart transplantation
  1. Tez No: 984550
  2. Yazar: GÖKSU SERTCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖNEN SERTÖZ, DOÇ. DR. ÖZLEM KUMAN TUNÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Bilişsel Bozukluk, Anksiyete, Depresyon, Yaşam Kalitesi, İzlem, LVAD, Heart Failure, Cognitive Impairment, Anxiety, Depression, Quality of Life, Follow-up, LVAD
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Kalp yetmezliği (KY), ventriküllerin dolumunda veya kanın pompalanmasında yetersizliğe yol açan fonksiyonel veya yapısal bozuklukların kronik bir sonucudur. Medikal tedaviler gelişse de kalp nakli altın standart tedavi olmaya devam etmektedir. Nakil sürecindeki zorluklar ise sol ventrikül destek cihazlarını (LVAD) KY'de önemli bir tedavi seçeneği haline getirmektedir. Bu süreçte ise multidisipliner bir yaklaşım önem taşımaktadır. KY hastalarında sıkça görülen depresyon, anksiyete ve bilişsel bozukluklar gibi psikiyatrik sorunlar, hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir ve tedaviye uyumu zorlaştırabilir. Psikiyatri, bu hastaların olumsuz alışkanlıklarını saptamak, psikoterapötik müdahalelerde bulunmak, sosyal destek sistemlerini değerlendirmek, LVAD veya nakil gibi tedavi süreçlerine uyumunu sağlamak, psikoeğitim vermek ve gerektiğinde destekleyici müdahalelerde bulunmak açısından önemli bir role sahiptir. KY hastalarında bilişsel fonksiyon kayıpları, anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik sorunlar ile yaşam kalitesinde bozulmaların varlığı literatürde geniş bir şekilde incelenmiştir. Ancak bu semptomların zaman içerisindeki değişimi ve LVAD gibi tedavilerin bu süreçler üzerindeki etkilerine ilişkin bulgular hala sınırlı ve tutarsızdır. AMAÇ: Bu çalışmada, kalp yetmezliği nedeniyle takip edilen, kardiyoloji veya kalp damar cerrahisi anabilim dalları tarafından sol ventrikül destek cihazı implantasyonu veya kalp nakli yapılması planlanan hastaların bilişsel işlevler, yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon açısından değerlendirilmesi ve izlemi amaçlanmıştır. Çalışmanın diğer amacı ise izlem sürecinde bilişsel işlevler, anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesini etkileyen tıbbi nedenlerin geriye dönük olarak saptanmasıdır. YÖNTEM: Kalp yetmezliği olan, kardiyoloji veya kalp damar cerrahisi birimi tarafından sol ventrikül destek cihazı implantasyonu veya kalp nakli planlanan, psikiyatrik değerlendirme amacıyla Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisinden konsültasyon istenen, çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 37 hasta değerlendirmeye alınmıştır, bu hastalardan 22'si altı ay boyunca (ilk görüşme (T0) ve ilk görüşmeden 1, 3 ve 6 ay sonra (sırasıyla T1-T2-T3)) izlenmiş, 12 hastanın ise üç ay izlemi tamamlanmıştır. Ancak, 22 hastanın da üç aylık verileri bulunduğu için üç aylık izlem süresine dair analizler toplam 34 hastayla yapılmıştır. Altı aylık izlem süresine dair analizler ise 22 hasta ile gerçekleştirilmiştir. İlk görüşme sırasında DSM-5 VII bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme- klinik versiyonu (SCID-5) uygulanmıştır. Öz bildirim ölçekleri olan Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADS), Kısa Form 36 (SF-36), Minnesota Kalp Yetmezliği le Birlikte Yaşam Ölçeği (MLHFQ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) her görüşmede katılımcılar tarafından doldurulmuş ve bilişsel işlevleri değerlendirmek amacıyla tüm zaman noktalarında Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) testi uygulanmıştır. Çalışma sonlandığında hastaların altı aylık izlemi boyunca tıbbi durumu ve psikiyatrik durumuyla ilgili tüm veriler geriye dönük olarak hasta dosyalarından alınmış ve nöropsikolojik test sonuçlarıyla ilişkisi analiz edilmiştir. BULGULAR: Örneklemimizin ortalama yaşı 48,1±12,5 olup %81,1'inin erkek olduğu, %64,9'unun evli olduğu, %89,2'sinin ailesiyle yaşadığı, ortalama eğitim süresinin 8,9±3,9 yıl olduğu, büyük çoğunluğunun NYHA evre II ve III sınıfında olduğu görülmüştür. Ortalama ejeksiyon fraksiyonu (EF) %20,51±8,42; 6 dakika yürüme testi (6DYT) mesafesi 386,58±89,74 metre ve PikVO2 11,53±3,19 ml/kg/dk olarak saptanmıştır. Çalışma başlangıcında, LDH ve direk bilirubin dışındaki biyokimya parametrelerinin ortalamasının referans aralığında olduğu görülmüştür. Altı ay sonunda LVAD ve/veya nakil için onay verilen tüm hastaların nakil sırasına alındığı, %37,1'ine LVAD implantasyonu yapıldığı görülmüştür. İlk görüşmede SCID- 5'e göre hastaların %48,6'sına psikiyatrik hastalık tanısı konulmuştur (%27'sinde major depresif bozukluk, %16,2'sinde anksiyete bozukluğu). 34 hastanın değerlendirildiği üç aylık izlem süresince ölçek puanlarında zamana bağlı olarak anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Benzer şekilde 22 hastanın değerlendirildiği altı aylık izlemde de anlamlı değişim bulunmamıştır. LVAD yapılan ve yapılmayan hastalar gruplandırılarak zamansal analiz tekrarlanmıştır. Üç aylık izlem sürecinde, LVAD implantasyonu yapılmış olan hastaların, T1'de SF-36'nın sosyal fonksiyon ve fiziksel rol güçlüğü puanlarının LVAD yapılmayan gruba göre daha düşük olduğu gözlenmiştir ancak sonraki izlem döneminde bu farkın ortadan kalktığı tespit edilmiştir. 22 hastanın değerlendirildiği 6 aylık izlem sürecinde ise LVAD implantasyonu yapılan ve yapılmayan grup arasında yaşam kalitesi ölçeklerinde anlamlı grup-zaman etkileşimleri bulunmuştur. İki grup arasındaki bu farkın özellikle T3'te (6.ayda) ortaya çıktığı gözlenmiştir. SF-36'nın sosyal fonksiyon ölçeği üç ve altı aylık izlemde benzer bulunmuş, altı aylık izlemde LVAD yapılan grup kendi içinde değerlendirildiğinde ise sosyal fonksiyonda anlamlı bir artış saptanmıştır. MLHFQ ve HADS puanlarında LVAD yapılmayan grubun T0- T3 arasında değişimi neredeyse sabit kalırken, LVAD yapılan grupta istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte bir düşüş eğilimi görülmüştür. Benzer şekilde LVAD implantasyonu yapılmayan grubun puanlarının zamanla sabit kaldığı, LVAD implantasyonu yapılan grubun MoCA puanlarının zamanla artış eğiliminde olduğu görülmüş olmasına rağmen istatistiksel VIII olarak anlamlı grup-zaman etkileşimi saptanmamıştır. İzlem sürecinde biyokimya parametreleri ve fonksiyonel kapasite belirteçleri ile de ölçekler arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. SONUÇ: Çalışma süresince nakil yapılan hasta olmamıştır. Altı ay süresince LVAD uygulanan hastaların uygulanmayanlara göre yaşam kalitesinde daha iyi sonuçlar elde ettikleri gözlemlenmiştir. Anksiyete ve depresyon düzeylerinde ve bilişsel fonksiyonlarda ise klinik olarak iyileşme görülmesine rağmen, bu iyileşme istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Bu durum, emosyonel ve bilişsel iyileşmeleri daha net ortaya koyabilmek için daha geniş örneklemli ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Heart failure (HF) is a chronic condition resulting from functional or structural impairments that lead to inadequate ventricular filling or blood pumping. Despite advances in medical treatments, heart transplantation remains the gold standard therapy. However, the challenges in the transplantation process have made left ventricular assist devices (LVADs) an important therapeutic option in HF management. In this context, a multidisciplinary approach is crucial. Psychiatric issues such as depression, anxiety, and cognitive impairments, which are frequently observed in HF patients, can negatively impact the course of the disease and complicate treatment adherence. Psychiatry plays a key role in identifying harmful behaviors, providing psychotherapeutic interventions, assessing social support systems, facilitating adherence to treatments like LVAD or transplantation, delivering psychoeducation, and offering supportive interventions when needed. The presence of cognitive function impairments, psychiatric issues such as anxiety and depression, and deteriorations in quality of life in patients with heart failure (HF) has been extensively examined in the literature. However, the findings regarding the changes in these symptoms over time and the effects of treatments such as LVAD on these processes are still limited and inconsistent. OBJECTIVE: This study aims to evaluate and monitor the cognitive functions, quality of life, anxiety, and depression in patients with heart failure who are under follow-up and are planning to undergo left ventricular assist device (LVAD) implantation or heart transplantation by the cardiology or cardiovascular surgery unit. Another objective of the study is to retrospectively identify the medical factors affecting cognitive functions, anxiety, depression, and quality of life during the follow-up period. METHOD: A total of 37 heart failure patients, who were referred for psychiatric evaluation to the Consultation-Liaison Psychiatry unit for consideration of left ventricular assist device (LVAD) implantation or heart transplantation by the cardiology or cardiovascular surgery unit, and who met the inclusion criteria, were included in the study. Of these, 22 patients were followed for six months (initial visit (T0) and 1, 3, and 6 months after the initial visit (T1-T2- T3)), while 12 patients completed the three-month follow-up. Since all 22 patients had three- month data, the analyses for the three-month follow-up were conducted with a total of 34 X patients, and the six-month follow-up analyses were performed with 22 patients. Structured clinical interview for DSM-5 disorders, clinical version (SCID-5) was administered for diagnostic psychiatric assessments at the initial assessment. Self-report scales, including the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Short Form 36 (SF-36), Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ), and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), were completed by the participants at each follow-up visit. Additionally, the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) test was performed at all time points to assess cognitive functions. At the end of the study, all data on the patients' medical and psychiatric conditions over the six-month follow-up period were retrospectively collected from their medical records, and their relationship with the neuropsychological test results was analyzed. RESULTS: The mean age of our sample was 48.1±12.5 years, with 81.1% being male, 64.9% married, and 89.2% living with their families. The average education duration was 8.9±3.9 years, and the majority were classified in NYHA stage II and III. The mean ejection fraction (EF) was 20.51±8.42%, the 6-minute walk test (6MWT) distance was 386.58±89.74 meters, and peak VO2 was 11.53±3.19 ml/kg/min. At the beginning of the study, it was observed that the mean values of biochemical parameters, except for LDH and direct bilirubin, were within the reference range. At the end of six months, all patients who were approved for LVAD and/or transplantation were listed for transplantation, and 37.1% underwent LVAD implantation. At the initial assessment, 48.6% of patients were diagnosed with a psychiatric disorder according to SCID-5 (27% major depressive disorder, 16.2% anxiety disorder). During the three-month follow-up of 34 patients, no significant changes were observed in the scale scores over time. Similarly, no significant changes were found during the six-month follow-up of 22 patients. Temporal analyses were repeated by grouping patients according to whether they underwent LVAD implantation. In the three-month follow-up, LVAD-implanted patients had lower SF-36 social function and physical role limitation scores at T1 compared to those without LVAD, but this difference disappeared in the subsequent follow-up period. In the six-month follow-up of 22 patients, significant group-time interactions were found in the quality of life scales between the LVAD and non-LVAD groups. This difference was particularly observed at T3 (6 months). The SF-36 social function scale was similar at both three and six months, but when the LVAD group was evaluated within itself at six months, a significant increase in social function was observed. In the MLHFQ and HADS scores, the non-LVAD group showed almost no change between T0 and T3, while the LVAD group showed a downward trend, although not statistically significant. Similarly, while the scores of the non-LVAD group remained stable over time, the MoCA scores of the LVAD group showed an increasing trend, although no statistically significant group-time interaction was observed. Significant correlations were also found XI between biochemical parameters and functional capacity indicators with the scales during the follow-up period. CONCLUSION: No patients underwent transplantation during the study period, but those who received LVAD showed better quality of life outcomes at six months compared to those who did not. Although clinical improvements were observed in anxiety, depression levels, and cognitive functions, these improvements did not reach statistical significance. This suggests that larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to more clearly demonstrate emotional and cognitive improvements.