Çocuk hastalarda sağlık profesyonellerinin perioperatif anafilaksi üzerine farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of health professionals' awareness of perioperativeanaphylaxis in pediatric patients
- Tez No: 1009359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN FİLİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, Farkındalık, Çocuklar, Anaphylaxis, Awareness, Children
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk hastalarda perioperatif anafilaksiye ilişkin sağlık profesyonellerinin bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel tipte planlanan araştırma, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Veriler, sağlık profesyonellerine (hekim, hemşire, anestezi teknikeri) uygulanan yapılandırılmış bir anket formu ile toplanmıştır. Anket formları, katılımcılara hem elden basılı olarak hem de Google Forms platformu üzerinden çevrim içi biçimde sunulmuştur. Anket; demografik bilgiler, anafilaksi tanımı, risk faktörleri, tanı, tedavi ve yönetim basamaklarına ilişkin sorulardan oluşmuştur. Bulgular: Çalışmaya 309 sağlık profesyoneli dahil edilmiştir. Katılımcıların %40,8'i çalıştıkları birimde anafilaksi eylem planının bulunmadığını belirtmiştir. Anafilaksi tanı kriterleri ve yönetim basamaklarını eksiksiz bilenlerin oranı sırasıyla %57,3 ve %52,1 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %74,4'ü daha önce anafilaksi ile karşılaşmış olup, olguların büyük kısmının perioperatif dönemde geliştiği ve toplamda %52,8 oranında perioperatif deneyim bulunduğu belirlenmiştir. En sık etiyolojik neden ilaçlar (%70,4) olup, bunu kontrast maddeler ve lateks izlemektedir. Adrenalini ilk seçenek olarak doğru bilenlerin oranı %78,6'dır. Uygulama yolu bilgisi yüksek (%91,9) olmakla birlikte, doğru doz bilgisi daha sınırlıdır (%63,1). Katılımcıların %49,2'si anafilaksi sonrası izlem süresinin 24 saatten uzun olması gerektiğini belirtmiştir. Sonuç: Sağlık profesyonellerinin anafilaksiye ilişkin bilgi düzeylerinin artırılması, özellikle perioperatif dönemde tanı ve tedavi basamaklarının hızla uygulanabilmesi açısından önemlidir. Eğitim programları ve periyodik farkındalık çalışmalarıyla klinik güvenliğin artırılması hedeflenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the awareness and knowledge levels of healthcare professionals regarding perioperative anaphylaxis in pediatric patients. Methods: This cross-sectional study was conducted at Antalya Training and Research Hospital, Department of Pediatrics. Data were collected through a structured questionnaire administered to physicians, nurses, and anesthesia technicians. The questionnaire included sections on demographic information, definition of anaphylaxis, risk factors, diagnostic criteria, and management steps. Survey forms were distributed both as printed copies and online via Google Forms to facilitate participation. Results: A total of 309 healthcare professionals were included. Among participants, 40.8% reported the absence of an anaphylaxis action plan. Complete knowledge of diagnostic criteria and management steps was observed in 57.3% and 52.1%, respectively. Overall, 74.4% had prior experience with anaphylaxis, most occurring during the perioperative period, with an overall perioperative experience rate of 52.8%. Drugs were the leading cause (70.4%), followed by contrast agents and latex. Adrenaline was correctly identified as first-line treatment by 78.6%. Knowledge of administration route was high (91.9%), whereas correct dose knowledge was lower (63.1%). Additionally, 49.2% recommended observation periods longer than 24 hours. Conclusion: Improving healthcare professionals' knowledge of anaphylaxis is crucial for rapid recognition and management during the perioperative period. Regular educational interventions and simulation-based training are recommended to enhance patient safety.