Total diz artroplasti girişimi sonrası tele-sağlık hizmetinin fonksiyonel durum, öz bakım gücü ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi
Total diz artroplasti girişimi sonrasi tele-sağlik hizmetinin fonksiyonel durum, öz bakim gücü ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi
- Tez No: 1009393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET İNANGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Durum, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Öz Bakım Gücü, Tele-Sağlık, Total Diz Artroplastisi, Activities of Daily Living, Functional Status, Self-care Agency, Tele-health, Total Knee Arthroplasty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma total diz artroplasti girişimi sonrası tele-sağlık hizmetinin fonksiyonel durum, öz bakım gücü ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla ön test-son test randomize kontrollü deneysel tasarımlı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini bir hastanenin ortopedi ve travmatoloji kliniğinde osteoartrit tanısı alan ve total diz artroplasti geçiren hastalar; örneklemini araştırmanın dahil edilme kriterlerini karşılayan 64 hasta oluşturdu. Deney grubuna(n=32) cerrahi girişim öncesi dönemde eğitim, cerrahi girişim sonrası dönemde tele-sağlık hizmeti aracılığıyla izlem yapılırken, kontrol grubuna (n=32) rutin izlem ve taburculuk eğitimi verildi. Araştırma verileri“Yapılandırılmış Hasta Bilgi Formu”,“WOMAC İndeksi”,“Öz Bakım Gücü Ölçeği”,“Modifiye Barthel İndeksi”ve“Subkütan heparin Enjeksiyonu Uygulama İzlem Formu”ile toplandı. Araştırma verilerinin analizinde uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 66,75±7,04 yıl ve kilo ortalaması 88,36±14,68 olup, % 78,1 kadın, % 76,6 evli ve %75'I ilkokul mezunu olarak belirlendi. Kontrol ve deney grubuna göre WOMAC ön ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği (p<0.05) deney grubunun son test puanlarının daha düşük olduğu (p<0.05), öz bakım gücü son test puanlarının ve Modifiye Barthel indeksi son test puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). SC heparin enjeksiyon uygulaması değerlendirme puan ortalamalarının 1–20. günler arasında yapılan değerlendirmelerde deney grubundaki bireylerin enjeksiyon bölgesine ilişkin bulgularının kontrol grubuna kıyasla daha düşük düzeylerde seyrettiği belirlendi (p<0,05). Sonuç: Total diz artroplasti girişimi sonrası bireylerde fonksiyonel durumun iyileştirilmesi, öz bakım gücünün artırılması ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığa geçişi desteklemede verilen uygulamalı ve video temelli eğitimlerin ve tele-sağlık hizmetinin etkili bir yöntem olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: This study used a pre-test-post-test randomised controlled experimental design to evaluate the impact of telehealth services on functional status, self-care ability and activities of daily living following total knee arthroplasty. Materials and Methods: The study population consisted of patients with osteoarthritis who underwent total knee arthroplasty at an orthopaedics and traumatology clinic. The sample comprised 64 patients who met the study's inclusion criteria. The experimental group (n = 32) received preoperative education and postoperative telehealth services, while the control group (n = 32) received routine follow-up and discharge education. Research data were collected using the Structured Patient Information Form, the WOMAC Osteoarthritis Index, the Self-Care Ability Scale, the Modified Barthel Index and the Subcutaneous Heparin Injection Practices Monitoring Form. The data were analysed using the appropriate statistical methods. Results: The mean age of patients participating in the study was 66.75 (±7.04) years, and the mean weight was 88.36 (±14.68) kg. It was found that 78.1% of participants were female, 76.6% were married and 75% had completed elementary school. The WOMAC showed a significant difference in pre- and post-test scores between the control and experimental groups (p<0.05), with the experimental group having lower post-test scores and higher activities of Modified Barthel index and self-care ability scores (p<0.05). The average subcutaneous heparin injection application evaluation score between days 1 and 20 showed that the findings relating to the injection site in the experimental group were lower than in the control group (p<0.05). Conclusion: It has been determined that applied and video-based training, as well as telehealth services, are effective in improving the functional status of individuals who have undergone total knee arthroplasty. These methods increase self-care abilities and support the transition to independence in activities of daily living (p<0.05).