Örtük geri bildirim kullanarak öneri sistemleri tasarımı
Designing recommendation systems using implicit feedback
  1. Tez No: 1009403
  2. Yazar: DİLARA SABANCIOĞLU DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN EMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma tekniği, Öneri sistemleri, Genetic algorithm technique, Suggestion systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Öneri sistemleri, günümüzde kullanıcı ve ürünlerin bulunduğu birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Öneri sistemlerinin amacı, kullanıcıya ilgisini çekebilecek doğru ürünleri önererek kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve bu sayede uygulamanın/platformun kullanımını arttırmaktır. Kullanıcılar, her zaman deneyimledikleri ürüne puan vererek açık bir şekilde geri bildirimde bulunmazlar. Bu sebeple uygulamanın öneri sistemlerinde kendini geliştirip kullanıcıya daha iyi öneri yapabilmesi için elinde yeterli açık geri bildirim yoktur. Bu noktada, tıklama, görüntüleme, sepete ekleme gibi örtük geri bildirim olarak adlandırdığımız dolaylı etkileşim sinyalleri önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada, kullanıcıların sisteme verdikleri dolaylı etkileşim sinyalleri kullanılarak kişiselleştirilmiş öneriler üreten bir model geliştirilmiştir. Çalışmada, RetailRocket e-ticaret veri setindeki üç temel etkileşim türü (görüntüleme, sepete ekleme, satın alma) kullanıcı ilgisini farklı düzeylerde temsil eden örtük geri bildirim sinyalleri olarak değerlendirilmiştir. Modelleme sürecinde Alternating Least Squares (ALS), Bayesian Personalized Ranking (BPR) ve bu iki yaklaşımı birleştiren hibrit model kullanılmıştır. Ayrıca hibrit modelin ağırlık parametresi (alpha), genetik algoritma ile optimize edilmiştir. Deneysel sonuçlar, ALS modelinin Recall@10 = 0.054, BPR modelinin ise Recall@10 = 0.041 düzeyinde performans sergilediğini göstermektedir. Bu iki modelin hibrit biçimde birleştirilmesiyle Recall@10 değeri 0.07 seviyesine ulaşmıştır. Hibrit modelde kullanılan ağırlık parametresinin Genetik Algoritma ile optimize edilmesi sonucunda, ara değerlendirme aşamalarında daha yüksek performans değerleri gözlemlenmiş; ancak nihai test değerlendirmesinde modelin genelleme performansı Recall@10 = 0.0685 olarak ölçülmüştür. Bu çalışma, çoklu örtük geri bildirim sinyallerinin birlikte değerlendirilmesi, hibrit öneri sistemlerinin etkin kullanımı ve meta-sezgisel optimizasyon teknikleri ile öneri kalitesinin artırılmasına yönelik katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recommendation systems are widely used in modern platforms to help users discover products that match their interests. The main purpose of these systems is to improve user experience by suggesting relevant items and increasing platform usage. However, users do not always provide explicit feedback such as ratings after interacting with a product. For this reason, many systems rely on implicit feedback, including user actions like views, clicks, add-to-cart events, and purchases. In this study, a personalized recommendation model is developed using implicit user interaction data. The RetailRocket e-commerce dataset is used, where three types of user behavior—view, add-to-cart, and purchase—are considered as indicators of user interest. The modeling approach is based on Alternating Least Squares (ALS) and Bayesian Personalized Ranking (BPR). In addition to these models, a hybrid recommendation model is created by combining the outputs of ALS and BPR. The weighting parameter of this hybrid structure is optimized using a genetic algorithm to improve recommendation performance. The experimental results show that the ALS model achieves a Recall@10 value of 0.054, while the BPR model reaches 0.041. When the two models are combined, the hybrid approach improves performance and achieves a Recall@10 value close to 0.07. Although slightly higher values are observed during the optimization process, the final evaluation on the test set results in a Recall@10 score of 0.0685, indicating stable and reliable performance. Overall, this study shows that combining implicit feedback, hybrid recommendation models, and genetic algorithm-based optimization can improve recommendation quality.