Sosyal politika açısından kadına yönelik şiddete ilişkin hukuki düzenlemelerin değerlendirilmesi ve uygulama sorunları
Evaluation of legal regulations regarding violence against women in terms of social policy and implementation problems
  1. Tez No: 1009406
  2. Yazar: İBRAHİM KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇİLOĞLU YÖRÜBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile-İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, GREVIO, Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma İlişkileri ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Türkiye'deki hukuki düzenlemeler, özellikle 6284 sayılı Kanun ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu çerçevesinde güçlü bir normatif yapı sunmaktadır. Bu düzenlemeler, mağdurlara yönelik koruyucu ve önleyici tedbirleri içeren kapsamlı bir müdahale sistemini öngörmekte; şiddetin yalnızca ceza hukuku bağlamında değil, sosyal hizmet destekleri ile bütüncül biçimde ele alınmasını hedeflemektedir. Bu yasal çerçevenin etkili biçimde hayata geçirilebilmesi, kurumsal kapasite, personel niteliği, hizmet sunumunun bütünselliği ve kurumlar arası koordinasyon gibi sosyal politika unsurlarıyla doğrudan ilişkilidir. Çalışmada, şiddetle mücadelede öngörülen kurumsal eşgüdümün uygulamada sıklıkla aksadığı, sosyal hizmet altyapısının her bölgede aynı erişilebilirliğe sahip olmadığı ve aynı nitelikte sunulamadığı, sığınma evlerinin fiziksel ve insan kaynağı kapasitesinin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Disiplinler arası yaklaşımın yeterince kurumsallaşmaması, travma sonrası uzun vadeli destek mekanizmalarının süreklilik göstermemesi ve mağdurların hizmetlere parçalı biçimde erişmek zorunda kalması, sistemin bütüncül yapısını zayıflatmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki düzenlemeler önemli bir temel oluştursa da bu normların sahada etkili sonuçlar üretmesi ancak güçlü bir sosyal hizmet altyapısı, sürdürülebilir politikalar ve uygulamada standardizasyonla mümkündür. Sosyal politika perspektifiyle bakıldığında, yalnızca mevzuat düzeyinde değil, uygulama düzeyinde de yapısal reform ihtiyacının bulunduğu açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The legal framework addressing violence against women in Türkiye presents a strong normative structure, particularly within the scope of Law No. 6284 and Law No. 2828 on Social Services. These regulations establish a comprehensive intervention system that includes protective and preventive measures for victims and aim to address violence not only from a criminal law perspective but also through an integrated approach supported by social services. The effective implementation of this legal framework is directly linked to social policy factors such as institutional capacity, personnel qualifications, the comprehensiveness of service provision, and inter-institutional coordination. The study finds that the institutional coordination envisaged in combating violence frequently encounters challenges in practice; social service infrastructure does not provide equal accessibility and quality across all regions; and shelters suffer from limited physical and human resource capacity. Furthermore, the insufficient institutionalization of interdisciplinary approaches, the lack of continuity in long-term post-trauma support mechanisms, and the fragmented access of victims to services weaken the holistic structure of the system. Although legal regulations constitute a significant foundation in combating violence against women, the effective realization of these norms in practice is only possible through a strong social service infrastructure, sustainable policies, and standardization in implementation. From a social policy perspective, it becomes evident that structural reform is needed not only at the legislative level but also in practical implementation.