Algılanan örgütsel destek ile çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkinin çalışma ortamı açısından incelenmesi; Çağrı merkezi sektöründe bir araştırma
Examination of the relationship between perceived organizational support and work engagement in terms of work environment; A study in the call center sector
  1. Tez No: 1009435
  2. Yazar: ŞABAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE NAZ ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, Çağrı merkezi, Perceived organizational support, Call center
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çağrı merkezi çalışanlarında algılanan örgütsel destek ile çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve çalışma ortamının (evden çalışma, ofisten çalışma ve hibrit çalışma) bu ilişki üzerindeki olası rolünü incelemektir. Günümüz iş yaşamında uzaktan ve hibrit çalışma biçimlerinin yaygınlaşması, çalışanların örgütle kurduğu psikolojik bağın ve örgütsel destek algısının önemini daha görünür hâle getirmektedir. Bu doğrultuda çalışma, çağrı merkezi çalışanları örnekleminde algılanan örgütsel desteğin çalışmaya tutkunluk ile ilişkisini çalışma ortamı bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı bu çalışmada veriler, çevrim içi anket yöntemiyle çağrı merkezi çalışanlarından toplanmıştır. Toplam 334 katılımcıdan elde edilen veriler üzerinde öncelikle tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış; araştırma kapsamında belirlenen hipotezleri test etmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Ayrıca çalışma ortamının algılanan örgütsel destek–çalışmaya tutkunluk ilişkisindeki olası düzenleyici rolü, Hayes PROCESS Macro (Model 1) analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, algılanan örgütsel desteğin çalışmaya tutkunlukla pozitif yönlü ve anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermiştir. Buna karşın, çalışma ortamına göre çalışmaya tutkunluk düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamış; çalışma ortamının algılanan örgütsel destek ile çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkiyi anlamlı biçimde farklılaştırdığına dair bir bulgu elde edilmemiştir. Bu sonuçlar, örgütsel desteğin çalışmaya tutkunluğu destekleyen temel bir psikolojik kaynak olduğunu ve bu ilişkinin evden, ofisten ya da hibrit çalışma düzenlerinde benzer biçimde işleyebileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, uzaktan ve hibrit çalışmanın yaygınlaştığı çağdaş örgütlerde çalışanların çalışmaya tutkunluk düzeylerini desteklemek için örgütsel destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önemini korumaktadır. Bu çalışma, çağrı merkezi çalışanları örnekleminde algılanan örgütsel destek–çalışmaya tutkunluk ilişkisini çalışma ortamı bağlamında ele alarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between Perceived Organizational Support (POS) and Work Engagement (WE) among call center employees and to investigate the potential role of work arrangement (working from home, working from the office, and hybrid work) in this relationship. The increasing prevalence of remote and hybrid work practices in today's working life has made the psychological bond between employees and their organizations, as well as the importance of perceived support, more salient. Accordingly, this study aims to evaluate the POS–WE relationship in a call center employee sample within the context of different work arrangements. Adopting a quantitative research design, data were collected from call center employees through an online survey. Using data from 334 participants, descriptive statistics were computed, and the study hypotheses were tested using simple linear regression and one-way ANOVA. In addition, the potential moderating role of work arrangement in the POS–WE relationship was examined using the Hayes PROCESS Macro (Model 1). The findings indicate that perceived organizational support is positively and significantly associated with work engagement. However, work engagement levels did not significantly differ across work arrangements, and no evidence was found that work arrangement meaningfully changes (moderates) the relationship between perceived organizational support and work engagement. Overall, these results suggest that perceived organizational support functions as a key psychological resource that supports work engagement, and that this relationship may operate similarly across home-based, office-based, and hybrid work settings. In conclusion, as remote and hybrid work become increasingly widespread, strengthening organizational support mechanisms remains important for sustaining employees' work engagement. This study contributes to the literature by examining the Perceived Organizational Support–Work Engagement relationship among call center employees within the context of work arrangements.