Deprem sürecinin öğretmenlerin örgütsel bağlılık davranışlarına yansıması
The effect of the earthquake process on teachers' organizational commitment behaviors
  1. Tez No: 1009434
  2. Yazar: MEHMET EMİN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, öğretmenler, deprem, okul iklimi, psikososyal destek, organizational commitment, teachers, earthquake, school climate, psychosocial support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2023 Kahramanmaraş depremini doğrudan deneyimleyen Adıyaman ilinde görevli öğretmenlerin örgütsel bağlılık davranışlarını ve bu bağlılığı etkileyen faktörleri nitel bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Olgubilim deseninde tasarlanan araştırmada ölçüt örnekleme yoluyla seçilen 31 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler, betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiş; öğretmen bağlılığının duygusal, normatif ve devamlılık boyutlarına ilişkin temalar oluşturulmuştur. Bulgular, depremin öğretmen kimliğini yeniden tanımlayan güçlü bir kırılma noktası olduğunu ve özellikle duygusal ile normatif bağlılık boyutlarını iki yönlü biçimde etkilediğini göstermiştir. Öğrencilerle yeniden kurulan bağ, meslektaş dayanışması, okul yönetiminin zamanında ve şeffaf desteği, sağlam fiziki koşullar ile psikososyal müdahaleler bağlanmayı güçlendirici unsurlar olarak öne çıkarken; iletişim kopuklukları, güvenlik kaygısı, yetersiz hizmet-içi eğitim ve eksik yönetsel destek bağlılığı zayıflatan başlıca etmenler olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin kariyer hedeflerinin kriz sonrasında ya korunduğu ya da değer hiyerarşisi değişimine bağlı olarak yeniden yapılandırıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, afet sonrası eğitim örgütlerinde sürdürülebilir örgütsel bağlılık için fiziksel güvenliğin sağlanması, kapsayıcı psikososyal destek hatlarının kurulması, ihtiyaç temelli ve sürekli hizmet-içi gelişim programlarının uygulanması ve katılımcı yönetişim pratiklerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the organizational commitment levels of teachers working in Adıyaman province, who directly experienced the 2023 Kahramanmaraş earthquake, and the factors affecting this commitment using a qualitative approach. Designed with a phenomenological design, semi-structured interviews were conducted with 31 teachers selected through criterion sampling. Data were analyzed using descriptive and content analysis techniques, and themes were generated regarding the affective, normative, and continuance dimensions of teacher commitment. The findings indicate that the earthquake served as a powerful turning point that redefined teacher identity and particularly impacted the affective and normative commitment dimensions in a bidirectional manner. While reestablished connections with students, collegiality, timely and transparent support from the school administration, sound physical conditions, and psychosocial interventions were identified as factors that strengthened commitment, communication breakdowns, safety concerns, inadequate in-service training, and lack of administrative support were identified as key factors that weakened commitment. Furthermore, it was determined that teachers' career goals were either maintained or restructured due to changes in their value hierarchy following the crisis. In conclusion, for sustainable organizational commitment in post-disaster educational organizations, it is recommended that physical security be ensured, comprehensive psychosocial support lines be established, needs-based and continuous in-service development programs be implemented, and participatory governance practices be expanded.