10-13 yaş arası aktif spor yapan ve yapmayan öğrencilerin fiziksel aktivite tutum düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of physical activity attitude levels of students who do and do not do active sports between the ages of 10-13
- Tez No: 1009442
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aktif Spor Yapma, Fiziksel Aktivite Tutum, Tutum, Active Sports, Attitude, Physical Activity Attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada 10-13 yaş arası aktif spor yapan ve yapmayan öğrencilerin fiziksel aktivite tutum düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 10-13 yaş arası aktif spor yapan ve yapmayan toplam 200 öğrenci katılmıştır. Uyhan ve ark. (2023) tarafından türkçe uyarlaması yapılan çocuk ve gençlerde fiziksel aktivite ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bulgular incelendiğinde aktif spor yapan ve yapmayan öğrenciler karşılaştırıldığında olumlu tutum alt boyutunda aktif spor yapan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. (p<0.05). Aynı şekilde aktif spor yapan ve yapmayan öğrenciler karşılaştırıldığında olumsuz tutum alt boyutunda aktif spor yapan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. (p<0.05). Cinsiyet parametresi incelendiğinde erkek ve kız öğrenciler karşılaştırıldığında gruplar arası olumlu tutum ve olumsuz tutum alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>.0.05). Sonuç: Çalışma bulguları aktif spor yapan öğrencilerin fiziksel aktivite tutumlarının aktif olarak spor yapmayan öğrencilerden daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar 10-13 yaş arası öğrencilerin aktif spor yapmanın spora olan tutumlarına olumlu düzeyde etki ettiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the physical activity attitude levels of students aged 10-13 who participate in sports and those who do not. Materials and Methods: When the findings were examined, a significant difference was found in favor of students who actively participated in sports in the positive attitude sub-dimension when compared to students who did not actively participate in sports (p<0.05). Similarly, a significant difference was found in favor of students who actively participated in sports in the negative attitude sub-dimension when compared to students who did not actively participate in sports (p<0.05). When examining the gender parameter, no significant difference was found between male and female students in terms of positive attitude and negative attitude subdimensions (p>.05). Results: The findings of the study concluded that students who actively participate in sports have better attitudes toward physical activity than students who do not actively participate in sports. These results indicate that active participation in sports has a positive effect on the attitudes of students aged 10-13 toward sports.