Çocuklarla yapılmış olan araştırmaların etik açısından incelenmesi: İçerik analizi
Ethical examination of research conducted with children: A content analysis
- Tez No: 1009443
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN PEKİNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Araştırma Etiği, Çocuk Katılımı, Çocuk Araştırmaları, Etik İlkeler, Child Development, Research Ethics, Child Participation, Child-Focused Research, Ethical Principles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2014-2024 yılları arasında çocuklarla çalışılan ve“çocuk gelişimi”anahtar kelimesinin kullanıldığı lisansüstü tezlerin etik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Çocukların katılımcı olduğu lisansüstü tezler, etik açıdan incelenmiş ve bu süreçte nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ve doküman incelemesi kullanılmıştır. İncelenen 829 lisansüstü tezden çocuklarla yapılan 393 lisansüstü tez dâhil edilmiştir. Araştırmaya dâhil edilen 393 lisansüstü tezin; yalnızca %2,29'unda“yüksek yarar–sıfır zarar”ilkesi vurgulanırken, %59,54'ünde aile onamının alındığı, %15,78'de de çocuk onamının alındığı belirlenmiştir. Etik kurul izni alınma oranı ise %72,76, etik uygunluk bildirimi %68,19 oranında yer almış ve %90,08'inde gizlilik ile mahremiyet ilkesine yer verildiği görülmüştür. Elde edilen bulgular, temel etik ilkelerin (yüksek yarar‑sıfır zarar, bilgilendirilmiş onay, mahremiyet ve etik kurul onayı) lisansüstü tezlerde yeterince uygulanmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, from an ethical perspective, graduate theses conducted with children and containing the keyword“child development”between 2014 and 2024 in the database of the National Thesis Center of the Council of Higher Education (YÖK). Graduate theses involving child participants were ethically analyzed using qualitative research methods, specifically content analysis and document review. Among the 829 graduate theses examined, 393 that were conducted with children were included in the study. It was found that only 2,29% of the 393 theses emphasized the“maximum benefit–zero harm”principle, 59,54% obtained parental consent and 15,78% obtained child assent. The rate of obtaining ethical committee approval was 72,76%, ethical compliance statements were included in 68,19%, and 90,08% addressed the principle of confidentiality and privacy. The findings revealed that the core ethical principles (maximum benefit–zero harm, informed consent, privacy, and ethical committee approval) were not adequately implemented in graduate theses.