Platin grubu kemoterapi alan kanserli çocuklarda ototoksisiteye ilişkin retrospektif çalışma
Platinum group retrospective study on ototoxicity in children with cancer receiving chemotherapy
  1. Tez No: 1009491
  2. Yazar: ZEYNEP GİZEM ÇANAKKALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK EMRE ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ototoksisite, Platin, Radyoterapi, Ototoxicity, Platinum, Radiotherapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kemoterapi protokollerinin gelişmesi ve multidisipliner yaklaşımların yaygınlaşması ile çocukluk çağı kanserlerinde sağ kalım oranları artmıştır. Sağkalımdaki kazanımlar tedaviye bağlı geç etkilerin sayısını da artırmıştır. Platinler kanser tedavisinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte ototoksik etkileri ciddi morbidite nedenidir. Bu çalışmada merkezimizde son 10 yılda platin alan hastaların ototoksisite açısından değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda 2015-2024 yılları arasında takip edilen ve platin tedavisi alan 18 yaşından küçük hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar ototoksisite gelişimi açısından geriye dönük incelendi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 71 ay (0-210 ay) olarak saptandı. Hastaların 127'si (%53,3) erkek, 111'i (%46,6) kızdı. Hastaların 99'u (%41,5) yalnızca sisplatin, 67'si (%28,1) yalnızca karboplatin, 72'si (%30,2) ise sisplatin ve karboplatin tedavilerinin ikisini de almıştı. Hastalar ototoksisiteyle ilişkili risk faktörleri açısından değerlendirildiğinde radyoterapi (RT) alan 124 (%52,1), aminoglikozit kullanan 66 (%27,7), furosemid kullanan 116 (%48,7) hasta olduğu görüldü. Hastaların 57'sinde (%24) ototoksisite gelişimi mevcuttu. Ototoksisite gelişen hastaların 20'si (%35) grade 1, 19'u (%33,3) grade 2, 8'i (%14) grade 3, 3'ü (%5,4) grade 4 idi ve 7'sinde (%12,2) evre belirtilmemişti. Ototoksisite gelişen hastaların kız/erkek oranı 0,62 idi. Hastalar tanılarına göre incelendiğinde hepatoblastom (%55,6), medullablastom (%50) ve osteosarkom (%43,8) en yüksek ototoksisite gelişen gruplar olarak bulundu. Baş- boyun bölgesine RT alan hastalarda ototoksisite daha yüksek saptandı (p<0,001). Aminoglikozit ve furosemid kullanımının ototoksisite ile ilişkili olduğu saptandı (p=0,015 ve p=0,028). Sisplatin tek doz uygulanması bölünmüş doza göre daha yüksek ototoksisite gelişimi ile ilişkili bulundu (p=0,010). Kümülatif platin eşdeğer dozu (CED) ile ilişkili anlamlı istatistiksel fark bulunamadı (p=0,263). Sonuç: Çalışmamız tanı anında küçük yaşta olan çocukların, RT alanların ve hepatoblastom, osteosarkom, medulloblastom tanılarının ototoksisite açısından 10 yüksek riskli olduğunu göstermektedir. Bu hastalarda sisplatin bölünmüş dozlarda uygulamak, aminoglikozit ve furosemid kullanımından olabildiğince kaçınmak, sıkı odyolojik izlem yapmak, işitme kaybı saptanan hastalarda erken dönemde rehabilitasyon süreçlerini başlatmak kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Improvements in chemotherapy protocols and the widespread use of multidisciplinary approaches have significantly increased survival rates in childhood cancers. These gains in survival have also led to an increase in treatment-related late effects. While platinum-based agents play a pivotal role in cancer treatment, their ototoxic effects are a major cause of morbidity. This study aimed to evaluate patients who received platinum-based therapy at our center over the last 10 years in terms of ototoxicity. Patients and Methods: Patients under the age of 18, followed at the Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Oncology between 2015 and 2024 who received platinum treatment, were included. Patients were retrospectively analyzed for the development of ototoxicity. Results: The mean age of the patients was 71 months (range 0–210 months), with 127 (53.3%) males and 111 (46.6%) females. Regarding treatment, 99 (41.5%) received only cisplatin, 67 (28.1%) received only carboplatin, and 72 (30.2%) received both. Risk factor analysis revealed that 124 (52.1%) patients received radiotherapy (RT), 66 (27.7%) used aminoglycosides, and 116 (48.7%) used furosemide. Ototoxicity was observed in 57 (24%) patients. Among those with ototoxicity, 35% were Grade 1, 33.3% Grade 2, 14% Grade 3, and 7% Grade 4. The highest rates of ototoxicity were found in patients with hepatoblastoma (55.6%), medulloblastoma (50%), and osteosarcoma (43.8%). Ototoxicity was significantly higher in patients receiving RT (p<0.001). Aminoglycoside and furosemide use were associated with ototoxicity (p=0.015 and p=0.028, respectively). Single-dose cisplatin administration was significantly associated with higher ototoxicity compared to fractionated doses (p=0.010). No significant correlation was found regarding cumulative platinum equivalent dose (p=0.263). Conclusion: Our study demonstrates that children who are younger at the time of diagnosis, those receiving radiotherapy (RT), and patients diagnosed with hepatoblastoma, osteosarcoma, or medulloblastoma are at high risk for ototoxicity. In 12 these patients, administering cisplatin in divided doses, avoiding the use of aminoglycosides and furosemide as much as possible, ensuring strict audiological monitoring, and initiating rehabilitation processes early in patients with detected hearing loss are of critical importance.