Toplum 5.0 çerçevesinde kentsel katılımda bilgi veiletişim teknolojilerinin kullanılması: küresel veyerel örnekler
The use of information and communication technologies inurban participation within the framework of society 5.0: globaland local cases
- Tez No: 1009510
- Danışmanlar: DOÇ. ZEYNEP ASLI GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Halk katılımı, Katılım, Toplumsal katılım, Public participation, Participation, Social participation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Kentler, yalnızca fiziksel mekânlar değil; toplumsal, ekonomik ve yönetsel ilişkilerin kesiştiği dinamik yapılardır. Bu bağlamda kentsel karar alma süreçlerinde katılım, demokratik meşruiyetin güçlendirilmesi, kamusal güvenin artırılması ve yerel ihtiyaçların daha doğru biçimde tespit edilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Üretim sistemlerinde ve sosyal bilimlerde yaşanan dönüşümler, kentsel karar alma mekanizmalarını teknik bir rasyonaliteden çok aktörlü bir yönetişim alanına evriltmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde (BİT) yaşanan gelişmeler ise kentsel katılım pratiklerini dönüştürerek yurttaşların karar alma süreçlerine daha doğrudan dâhil olabilmesine olanak tanımaktadır. Bu araştırma, Toplum 5.0 yaklaşımı çerçevesinde, kentsel katılım süreçlerinde BİT'lerin kullanımını incelemeyi amaçlamaktadır. Kentsel katılımın tarihsel ve kuramsal gelişimi ele alınmış; dijitalleşmenin katılım biçimleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, farklı ülkelerde ve Türkiye'de uygulanan dijital kentsel katılım platformları seçilerek, küresel ve yerel örnekler üzerinden karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Seçilen dijital katılım uygulamaları; BM ve OECD gibi uluslararası kuruluşların belirlediği ilkeler, literatür taraması ve içerik analizi yöntemi doğrultusunda geliştirilen kriterler çerçevesinde (katılımcılık ve etki, geri bildirim mekanizmaları, şeffaflık ve açık veri kullanımı, erişilebilirlik ve kapsayıcılık, kullanıcı dostu tasarım ve etkileşimli arayüz, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik) değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda tez, Toplum 5.0 vizyonu çerçevesinde BİT'lerin insan merkezli, kapsayıcı ve hesap verebilir kentsel katılım pratiklerinin geliştirilmesindeki rolünü ortaya koyarak, mevcut uygulamaların değerlendirilmesine yönelik analitik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities are not merely physical spaces; they are dynamic structures where social, economic, and administrative relationships intersect. In this context, participation in urban decisionmaking processes is critically important for strengthening democratic legitimacy, increasing public trust, and more accurately identifying local needs. Transformations in production systems and social sciences have evolved urban decision-making mechanisms from a technical rationality to a multi-actor governance field. Developments in information and communication technologies (ICT) are transforming urban participation practices, enabling citizens to be more directly involved in decision-making processes. This research aims to examine the use of ICTs in urban participation processes within the framework of the Society 5.0 approach. The historical and theoretical development of urban participation is discussed, and the effects of digitalization on forms of participation are evaluated. In this context, digital urban participation platforms implemented in different countries and in Türkiye are selected, and a comparative analysis is carried out through global and local case studies. The selected digital participation applications are: The principles established by international organizations such as the UN and OECD have been evaluated within the framework of criteria developed through literature review and content analysis methods (participation and impact, feedback mechanisms, transparency and use of open data, accessibility and inclusivity, user-friendly design and interactive interface, sustainability and innovation). Accordingly, this thesis presents an analytical framework for evaluating existing practices by revealing the role of ICTs in developing human-centered, inclusive, and accountable urban participation practices within the framework of the Society 5.0 vision.