Kronik ağrı şikayetiyle acil servise başvuran bireylerin ağrı şiddeti ve anksiyete düzeylerinin ağrı felaketleştirmesi üzerine etkisi
The effect of pain intensity and anxiety levels on pain catastrophizing in individuals presenting to the emergency department with chronic pain complaints
- Tez No: 1009512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YADİGAR ORDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Ağrı şiddeti, Ağrı felaketleştirme, Anksiyete, Kronik ağrı, Anxiety, Chronic pain, Emergency department, Pain catastrophizing, Pain severity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Kronik ağrı, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anksiyete ve ağrı felaketleştirmesine neden olabilen, istenmeyen bir durumdur. Bu araştırmada, kronik ağrı şikayetiyle acil servise başvuran bireylerin ağrı şiddeti ve anksiyete düzeylerinin ağrı felaketleştirmesi üzerine etkisini belirlenmek amaçlandı. Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini, 10 Mart 2025 – 15 Temmuz 2025 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin acil servisine kronik ağrı şikayetiyle başvuran hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, çalışmaya dahil edilme kriterlerine sahip ve katılmayı kabul eden 242 hasta oluşturdu. Veriler kişilerin, sosyo-demografik ve hastalık/ağrıya ilişkin özelliklerini tespit etmek amacıyla oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, ağrı şiddetini tespit etmek için“Vizuel Analog Skala”, hastaların anksiyete seviyelerini belirlemek için“Görsel Anksiyete Skalası”, ağrı felaketleştirmesini değerlendirmek için“Ağrıyı Felaketleştirme Ölçeği”kullanılarak toplandı. Araştırmanın verileri, SPSS 22.0 paket programı (SPSS, Inc., USA) kullanılarak analiz edildi. Kolmogorov–Smirnov testi, Shapiro–Wilk testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testleri, Spearman korelasyonu ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alındı. Araştırmaya katılan hastaların, yaş ortalaması 46,78±16,87, %56,6'sı kadın ve %70,2'sinin evli olduğu belirlendi. Hastaların, VAS skalası puan ortalaması 7,54±1,21, anksiyete skalası puan ortalaması 7,43±1,57 ve ağrı felaketleştirme ölçeği toplam puan ortalaması 37,26±9,34 olduğu belirlendi. Hastaların, >60 yaş grubundakilerin ruminasyon ve abartlı algı alt boyut puan ortancalarının ≤60 yaş grubundakilere göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu. Ev hanımı olanların, ruminasyon ve abartılı algı alt boyut puan ortancalarının memurlara göre istatistiksel açıdan anlamı düzeyde daha yüksek olduğu bulundu. Çalışmayan hastaların, ruminasyon, abartılı algı alt boyut puan ortancaları ve ağrı felaketleştirme toplam puan ortancasının çalışan hastalara göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu. Romatizma hastalığı olanların, kas-iskelet hastalığı ve nörolojik hastalığı olanlara göre çaresizlik ve abartılı algı alt boyut puan ortancaları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Hastaların, VAS arttıkça, ağrı felaketleştirme toplam puanı ve alt boyutları artmaktaydı. Anksiyete arttıkça, ağrı felaketleştirme toplam puanı ve alt boyutları artmaktaydı. Ağrı şiddeti ve anksiyete düzeyleri ağrı felaketleştirmesi üzerinde etkisi olduğu belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda, acil servise başvuran hastaların ağrı şiddeti ve anksiyete düzeylerinin kontrol edilerek ağrı felaketleştirmenin önlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic pain is an undesirable condition that negatively impacts individuals' quality of life and can lead to anxiety and pain catastrophizing. This study aimed to determine the effect of pain intensity and anxiety levels on pain catastrophizing in individuals presenting to the emergency department with chronic pain complaints. The study is descriptive and correlational in nature. The study population consisted of patients who presented to the emergency department of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital with chronic pain complaints between March 10, 2025, and July 15, 2025. The sample consisted of 242 patients who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. Data were collected using a“Personal Information Form”designed to determine individuals' socio-demographic and disease/pain-related characteristics, a“Visual Analog Scale”to determine pain intensity, a“Visual Anxiety Scale”to determine patients' anxiety levels, and a“Pain Catastrophizing Scale”to evaluate pain catastrophizing. The study data were analyzed using the SPSS 22.0 software package (SPSS, Inc., USA). Kolmogorov–Smirnov test, Shapiro–Wilk test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis H tests, Spearman correlation, and multiple linear regression analysis were performed. A statistical significance level of p<0.05 was accepted. Ethical committee approval, institutional permission, and informed consent from participants were obtained before the start of the study. The mean age of the patients participating in the study was 46.78±16.87, 56.6% were female, and 70.2% were married. The mean VAS score was 7.54±1.21, the mean anxiety scale score was 7.43±1.57, and the mean total pain catastrophizing scale was 37.26±9.34. It was found that patients in the >60 age group had statistically significantly higher median scores for rumination and exaggerated perception subscales compared to those in the ≤60 age group. Housewives had statistically significantly higher median scores for rumination and exaggerated perception subscales compared to civil servants. Unemployed patients had statistically significantly higher median scores for rumination, exaggerated perception subscales, and total pain catastrophizing scores compared to employed patients. Patients with rheumatic disease had statistically significantly higher median scores for helplessness and exaggerated perception subscales compared to those with musculoskeletal and neurological diseases. As VAS scores increased, total pain catastrophizing scores and subscales also increased. As anxiety levels increased, total pain catastrophizing scores and subscales also increased. Pain intensity and anxiety levels were found to have an effect on pain catastrophizing. Based on these results, it is recommended that pain intensity and anxiety levels be monitored in patients presenting to the emergency department to prevent pain catastrophizing.