Acil servise göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalarda başvuru esnasındaki göğüs ağrısının karakteri ile hastanın klinik sonlanımdaki tanısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 982496
  2. Yazar: AYTUR TUĞRA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, Akut Koroner Sendrom, Pulmoner Emboli, Göğüs Ağrısının Vasfı, Chest pain, Acute Coronary Syndrome, Pulmonary Embolism, Pain Characteristics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Göğüs ağrısı, acil servise başvuru nedenleri arasında en sık görülen semptomlardan biri olup, yaşamı tehdit eden birçok kardiyak, pulmoner ve gastrointestinal hastalığın ortak belirtisidir. Bu nedenle, göğüs ağrısıyla başvuran hastaların hızlı ve sistematik biçimde değerlendirilmesi, tanı ve tedavi süreçlerinin etkinliğini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, acil servise göğüs ağrısı şikâyetiyle başvuran hastalarda ağrının karakteri, süresi, lokalizasyonu ve yayılım özelliklerinin nihai klinik tanılarla ilişkisini incelemek ve ağrı vasfının tanısal değerini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 01.06.2024–01.06.2025 tarihleri arasında, etik kurul onayı alınarak yürütülmüştür. Prospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya, acil servise göğüs ağrısı şikâyetiyle başvuran 18 yaş üzeri 847 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, kronik hastalıkları, ağrının vasfı, süresi, lokalizasyonu, yayılımı ve nihai klinik tanıları kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların %65,2'si erkek olup, ortalama yaş 59'dur. En sık tanı %38,5 ile akut koroner sendromdur. Kardiyak nedenli göğüs ağrılarında baskı/sıkıştırıcı ağrı ön planda iken, nonkardiyak nedenlerde batıcı ve yanıcı ağrı tipleri baskındır. Ağrının sol pektoral lokalizasyonu ve sol kola yayılımı, kardiyak etiyolojiyle anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,001). Sonuç: Göğüs ağrısının karakteri, süresi, lokalizasyonu ve yayılımı tanısal süreçte önemli ipuçları sunmakla birlikte, tek başına tanı koydurucu değildir. Bu parametrelerin sistematik klinik değerlendirme ve tanısal testlerle birlikte ele alınması, tanısal doğruluğu artırarak mortal seyirli hastalıkların erken tanısına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chest pain is one of the most common reasons for emergency department visits and may indicate a wide range of potentially life-threatening cardiac, pulmonary, or gastrointestinal conditions. Therefore, rapid and systematic evaluation of patients presenting with chest pain is critical for accurate diagnosis and timely management. This study aimed to evaluate the relationship between the characteristics, duration, localization, and radiation of chest pain and the definitive clinical diagnoses of patients admitted to the emergency department, and to assess the diagnostic value of pain quality. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted at the Emergency Medicine Clinic of SBÜ Ankara Training and Research Hospital between June 1, 2024, and June 1, 2025, following approval by the institutional ethics committee. A total of 847 adult patients presenting with chest pain were included. Demographic features, clinical findings, comorbidities, pain quality, duration, localization, radiation, and final diagnoses were recorded and analyzed. Results: Of the 847 patients, 65.2% were male, with a mean age of 59 years. The most common diagnosis was acute coronary syndrome (38.5%). Compressive/constrictive pain predominated in cardiac cases, whereas stabbing or burning pain was more frequent in non-cardiac etiologies. Left pectoral localization and radiation to the left arm were significantly associated with cardiac origin (p<0.001). Conclusion: Although chest pain characteristics such as quality, duration, localization, and radiation provide important diagnostic clues, they are not independently definitive. Integrating these parameters into a systematic clinical assessment supported by diagnostic testing enhances diagnostic accuracy and facilitates early recognition of life-threatening conditions.