Üniversite öğrencilerinde uyku alışkanlıkları ve uyku hijyeni ile dismenore arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination the relationship between sleep habits, sleep hygiene and dysmenorrhea among university students
  1. Tez No: 1009514
  2. Yazar: ARZU ERKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Dismenore, Uyku, Uyku hijyeni, Pain, Dysmenorrhea, Sleep, Sleep hygiene
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde uyku alışkanlıkları ve uyku hijyeni ile dismenore arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Analitik-kesitsel nitelikte olan bu araştırma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi (n=175) ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde (n=194) öğrenim görmekte olan toplam 369 kız öğrenci ile yürütüldü. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel soru formu, Vizüel Analog Skalası (VAS) ve Uyku Hijyeni İndeksi'ni içeren bir soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, Ki-kare testi, One-Way ANOVA ve Pearson Korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular p<0,05 anlamlılık düzeyi ile yorumlandı. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %56,7'si her adet döneminde ağrı yaşadığını bildirdi. Ortalama VAS puanı 6,22±1,97olup, %49'unun adet dönemlerinde şiddetli ağrı yaşadığı belirlendi. Her adet döneminde ağrı yaşadığını belirten öğrencilerin büyük çoğunluğunun hafta sonu 24.00'ten sonra uyudukları saptandı. Hafta içi 08.00 ve öncesinde uyanan öğrencilerin ise menstrüasyon dönemlerinde hissettikleri ağrı orta ve şiddetli düzeydeydi. Uyku hijyeni toplam puan ortalaması 33,85±6,56 olup, uyku hijyeni ile öğrencilerin dismenore yaşama durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, ağrı şiddeti arasında pozitif yönlü, anlamlı ve çok zayıf ilişki (r=0,129; p=0,014) bulunduğu saptandı. Sonuç: Öğrencilerin uyku hijyenlerinin iyi düzeyde olmadığı, uyku alışkanlıkları ve uyku hijyeninin genel olarak dismenore üzerinde belirgin bir etkisinin bulunmadığı; ancak her adet döneminde ağrı yaşayan öğrencilerin geç yatma eğiliminde olduğu ve hafta içi erken uyanan öğrencilerin orta ve şiddetli düzeyde ağrı yaşadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the relationship between sleep habits, sleep hygiene and dysmenorrhea among university students. Material and Methods: This analytical cross-sectional study was carried out with a total of 369 female students, including 175 students from Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing and 194 students from the Faculty of Health Sciences. Data were collected using a personal questionnaire form prepared by the researchers, the Visual Analog Scale (VAS), and the Sleep Hygiene Index. Descriptive statistics, independent samples t-test, Chi-square test, One-Way ANOVA, and Pearson correlation analysis were used for data analysis. Findings were interpreted at a significance level of p<0.05. Results: Among the students, 56.7% reported experiencing pain during every menstrual period. The mean VAS score was 6.22±1.97, and 49% of the students reported severe pain during their menstrual periods. Most students who reported experiencing pain during every menstrual period went to bed after 24:00 on weekends. Students who woke up at 08:00 or earlier on weekdays experienced moderate to severe pain during menstruation. The mean total sleep hygiene score was 33.85±6.56. No significant relationship was found between sleep hygiene and the occurrence of dysmenorrhea, whereas a positive, significant, but very weak correlation was observed between sleep hygiene and pain severity (r=0.129; p=0.014). Conclusion: The students' sleep hygiene was found to be at a suboptimal level. Sleep habits and sleep hygiene generally did not have a significant effect on dysmenorrhea. However, students experiencing pain during every menstrual period tended to go to bed late, and those who woke up early on weekdays experienced moderate to severe pain.