Modern uzay iletişiminde tekli menzil ölçümü ve çiftli menzil ölçümü karşılaştırılması ile hassasiyet ve güvenirlik analizi
Sensitivity and reliability analysis through the comparison of single ranging and dual ranging in modern space
- Tez No: 1009518
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK ASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Haberleşme uyduları, Uydu haberleşme sistemleri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotonik Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, GA2 ve MA3 anten istasyonlarından elde edilen yer ölçümlerini kullanarak uydu yörünge belirlemesinde Single Ranging ve Dual Ranging tekniklerinin performansını incelemektedir. Çalışmanın amacı, bu iki yöntemin doğruluk ve güvenilirlik açısından karşılaştırılmasıdır. Yöntem kapsamında ham menzil ölçümleri işlenmiş, modelden beklenen değerler ile ölçülen menziller arasındaki farklar (artık değerler) analiz edilmiş ve anten/istasyon yapılandırmasının sonuçlara etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular, Dual Ranging tekniğinin mesafe tahmininde daha yüksek hassasiyet sağladığını, Single Ranging yönteminin ise normal koşullarda kararlı performans sunduğunu göstermektedir. Çalışma, her iki yöntemin birlikte kullanılmasının yörünge belirleme tutarlılığını ve ölçüm güvenilirliğini artırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the performance of Single Ranging and Dual Ranging techniques for satellite orbit determination using ground measurements obtained from the GA2 and MA3 antenna stations. The aim of the paper is to evaluate the accuracy and reliability of these two methods by analyzing ranging data, residual behavior, and longitudinal variations. The methodology includes processing raw ranging measurements, comparing model-based and observed distances, and assessing the impact of antenna and station configuration on the results. The findings indicate that Dual Ranging provides improved precision in distance estimation, while Single Ranging shows stable performance under nominal conditions. The study concludes that combining both techniques enhances orbit determination consistency and measurement robustness.