Ebeveynler tarafından uygulanan Vimala masajının bebeklerin infantil kolik, uyku ve büyüme göstergelerine etkisi
The effect of Vimala massage applied by parents on infants' infantile colic, sleep and growth indicators
- Tez No: 1009517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN KADİROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bebek gelişimi, ebeveyn, infantil kolik, masaj, uyku
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ebeveynler tarafından uygulanan Vimala masajının bebeklerin infantil kolik, uyku ve büyüme göstergelerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, paralel randomize kontrollü tasarımda yürütüldü. Araştırmanın verileri Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir İl'e bağlı üç Aile Sağlığı Merkezi'nde Ağustos–Aralık 2025 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın örneklemini araştırma kriterlerini karşılayan 72 bebek ve ebeveyni oluşturdu. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Bebek Takip Formu, İnfantil Kolik Ölçeği, Kısa Bebek Uyku Anketi-Revize ve Ebeveyn-Bebek Bakım Dokunma Ölçeği kullanılarak toplandı. Anne vimala masaj grubundaki bebeklere anneleri, baba vimala masaj grubundaki bebeklere babaları tarafından vimala masajı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Ön test verilerinin ardından beş hafta sonra son test verileri toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, normallik testleri, One-Way ANOVA ve regresyon testleri kullanıldı. Araştırma etik ilkelere uygun olarak yürütüldü. Bulgular: Anne ve baba gruplarındaki bebeklerin kontrol grubuna göre infantil kolik düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldığı ve uyku kalitelerinin arttığı belirlendi (p = 0.001). Son test ölçümlerine göre baba vimala masaj grubundaki bebeklerin kolik düzeylerinin (47.35±7.41), anne vimala masaj grubuna (55.96±10.66) kıyasla daha düşük olduğu; anne vimala masaj grubundaki bebeklerin ise uyku kalitesinin (73.65±4.18), baba vimala masaj grubu (68.66±4.14) ve kontrol grubuna (54.46±4.28) göre daha yüksek olduğu belirlendi (p = 0.001). Ayrıca, masaj uygulanan gruplarda ebeveyn-bebek bakım dokunma davranışlarının (anne: 51.04±3.11; baba: 50.74±3.24) kontrol grubuna (41.78±5.82) göre daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Vimala masajının anne ve baba tarafından uygulanmasına göre etkileri farklılık göstermekle birlikte, her iki uygulamanın da kontrol grubuna kıyasla bebeklerde infantil kolik düzeyini azalttığı, uyku kalitesini artırdığı ve ebeveynlerin ebeveyn-bebek bakım dokunma davranışlarını geliştirdiği belirlenmiştir. Bu bulgular, Vimala masajının uygun koşullarda hem anneler hem de babalar tarafından uygulanabilecek etkili bir girişim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effects of Vimala massage applied by parents on infants' infantile colic, sleep, and growth indicators. Material and Method: This study was conducted using a parallel randomized controlled design. The data of the study were collected between August and December 2025 in three Family Health Centers affiliated with a province located in the southeastern region of Türkiye. The sample of the study consisted of 72 infants and their parents who met the research criteria. Data were collected using the Introductory Information Form, Infant Follow-up Form, Infantile Colic Scale, Brief Infant Sleep Questionnaire-Revised, and Parent-Infant Caregiving Touch Scale. Vimala massage was applied to the infants in the mother vimala massage group by their mothers and to the infants in the father vimala massage group by their fathers. No intervention was applied to the control group. Following the pre-test data, post-test data were collected five weeks later. Descriptive statistics, normality tests, One-Way ANOVA, and regression analyses were used in the analysis of the data. The study was conducted in accordance with ethical principles. Results: It was determined that infants in the mother and father groups had significantly lower infantile colic levels and sleep quality levels increased compared to the control group (p = 0.001). According to the post-test measurements, infants in the father vimala massage group had lower colic levels (47.35±7.41) compared to the mother vimala massage group (55.96±10.66). Infants in the mother vimala massage group had higher sleep quality (73.65±4.18) compared to the father vimala massage group (68.66±4.14) and the control group (54.46±4.28) (p = 0.001). In addition, parent–infant caregiving touch behaviors were found to be higher in the massage groups (mother: 51.04±3.11; father: 50.74±3.24) compared to the control group (41.78±5.82). Conclusion: Although the effects of Vimala massage differ depending on whether it is applied by mothers or fathers, it has been determined that both applications reduce infantile colic levels in infants, increase sleep quality, and improved parent–infant caregiving touch behaviors compared to the control group. These findings indicate that Vimala massage is an effective intervention that can be applied by both mothers and fathers under appropriate conditions. Infant development, infantile colic, massage, parent, sleep