Meme kanserinde tedavi öncesi dinamik kontrastlı ve difüzyon MRG bulgularının neoadjuvan tedavi yanıtını öngörmedeki rolü
The role of pre-treatment dynamic contrast-enhanced and diffusion MRI findings in predicting neoadjuvant treatment response in breast cancer
- Tez No: 1009540
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme, manyetik rezonans görüntüleme, neoadjuvan tedavi, Breast, magnetic resonance imaging, neoadjuvant therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, neoadjuvan tedavi (NAKT) alan invaziv meme kanseri hastalarında tedavi öncesi dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme (DCE-MRG) ve difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) parametrelerinin patolojik tam yanıtı (pTY) öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2020–Ocak 2025 tarihleri arasında invaziv meme karsinomu tanısı almış, meme MRG incelemesi sonrası NAKT uygulanmış ve cerrahi tedavisi yapılmış 183 hastaya ait 187 lezyon dahil edilmiştir. Tüm olgularda tümöral ADC, peritümoral ADC, peritümoral/tümöral ADC oranı, maksimum kontrastlanma miktarı, rölatif kontrastlanma miktarı (%), kontrastlanma kinetiği ve tümör morfolojik özellikleri değerlendirilmiş ve bu tedavi öncesi parametrelerin cerrahi sonrası patolojik tam yanıt ile ilişkisi tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon istatistik testleri kullanılarak araştırılmıştır. Bulgular: NAKT sonrası pTY oranı %35 olarak saptanmıştır. Görüntüleme parametreleri açısından pTY grubunda tümöral ADC değerleri anlamlı derecede daha düşük; peritümoral ADC ve peritümoral/tümöral ADC oranı ise anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Tümör maksimum kontrastlanma miktarı, rölatif kontrastlanma miktarı(%) ve kinetik paterni tek değişkenli analizde pTY ile anlamlı ilişki göstermemiştir. Çok değişkenli analizde peritümoral ADC, peritümoral ödem varlığı ve maksimum kontrastlanma miktarı pTY'yi bağımsız olarak öngören parametreler olarak belirlenmiştir. Non-luminal tümörlerde pTY oranı anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş ve hormon reseptör negatifliği, HER2 pozitifliği ve yüksek Ki-67 değeri pTY ile anlamlı ilişki göstermiştir. Sonuç: Tedavi öncesi MRG'den elde edilen tümör ve peritümoral alana ait görüntüleme parametreleri neoadjuvan tedaviye yanıtın öngörülmesinde kullanılabilir. Tümör mikroçevresini yansıtan peritümoral ölçümlerin değerlendirilmesi, yalnızca intratümöral parametrelere kıyasla ek prognostik katkı sunabilir. Tedavi öncesi dönemde non-invaziv görüntüleme biyobelirteçlerinin kullanımı, hasta bazlı tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the role of pre-treatment dynamic contrast enhanced magnetic resonance imaging (DCE-MRI) and diffusion-weighted imaging (DWI) parameters in predicting pathological complete response (pCR) in patients with invasive breast cancer receiving neoadjuvant therapy (NACT). Materials and Methods: In this retrospective single-center study, 187 lesions from 183 patients diagnosed with invasive breast carcinoma between January 2020 and January 2025 were included. All patients underwent pretreatment breast MRI, received NACT, and had available postoperative pathological results. Tumoral ADC, peritumoral ADC, peritumoral/tumoral ADC ratio, maximum contrast enhancement, relative contrast enhancement(%) , enhancement kinetics, and tumor morphological features were evaluated. The relationship between these pre-treatment parameters and post-surgical pathological complete response was investigated using univariate and multivariate logistic regression analyses. Results: The overall pCR rate was 35%. Imaging analysis revealed that tumoral ADC values were significantly lower, while peritumoral ADC values and the peritumoral/tumoral ADC ratio were significantly higher in the pCR group. Maximum enhancement and kinetic patterns were not significant in univariate analysis. In multivariate analysis, peritumoral ADC, peritumoral edema, and maximum enhancement emerged as independent predictors of pCR. Non-luminal molecular subtypes demonstrated significantly higher pCR rates. Hormone receptor negativity, HER2 positivity, and high Ki-67 index were significantly associated with pCR. Conclusion: Imaging parameters derived from pre-treatment MRI, including both tumor and peritumoral region characteristics, may be useful in predicting response to neoadjuvant therapy. Evaluation of peritumoral measurements reflecting the tumor microenvironment may provide additional prognostic value compared to intratumoral parameters alone. The use of non-invasive imaging biomarkers in the pre-treatment setting may contribute to the development of patient specific treatment strategies.