Elastik dönen mesnetler etkisindeki fonksiyonel derecelendirilmiş sığ kemerlerin burkulma analizi
Buckling analysis of functionally graded shallow arches subjected to elastic rotational restraints
  1. Tez No: 1009562
  2. Yazar: KÜBRA ASLI SARIÇOBANOĞLU YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER TEKİN ATACAN, DOÇ. DR. ÇAĞRI MOLLAMAHMUTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burkulma analizi, Buckling analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında düzgün yayılı düşey yük etkisindeki, elastik dönen mesnetli, fonksiyonel derecelendirilmiş sığ kemerde vurgu burkulması, ters vurgu burkulması ve döngüsel burkulma davranışları incelenmiştir. Euler-Bernoulli kiriş teorisi çerçevesinde von Kármán doğrusal olmayan şekil değiştirme yaklaşımı aracılığıyla doğrusal olmayan denklemler elde edilmiştir. Denge denklemlerini ve sınır koşullarını elde etmek amacıyla virtüel iş prensibi kullanılmıştır. Doğrusal olmayan diferansiyel denklemler cebirsel denklemlere ayrıklaştırılmasında genelleştirilmiş diferansiyel quadrature yönteminden yararlanılmıştır. Denklemlerin çözümünde denge yolunu daha iyi takip edebilmek için Arc-Length yöntemi kullanılmıştır. Literatürde bulunan iki ucu sabit, iki ucu ankastre mesnetli fonksiyonel derecelendirilmiş sığ kemer için raporlanan sonuçlar ile karşılaştırılarak doğrulanmıştır. Literatürde fonksiyonel derecelendirilmiş ve farklı mesnet türlerine sahip sığ kemerlerde vurgu burkulmasını inceleyen çalışmalar bulunmaktadır. Ancak düşey yayılı yük etkisinde simetrik olmayan mesnet koşullarında döngüsel burkulma çok araştırılmamıştır. Bu çalışmamızda vurgu burkulmasının yanında ters vurgu burkulmasını da içeren döngüsel burkulma davranışı incelenmiştir. Literatürde hâkim olan simetrik mesnet koşullarının ötesine geçilerek; bu araştırmada iki uçtaki mesnet rijitlik oranlarının birbirinden farklı olduğu durumlar için burkulma analizleri gerçekleştirilmiştir. Sığ kemerin malzeme, geometri ve sınır koşullarının vurgu burkulması, ters vurgu burkulması, döngüsel burkulma davranışları üzerinde belirleyici etken olduğu gözlemlenmiştir Elde edilen veriler ışığında, literatürdeki eksikliklerin giderilmesi ve mühendislik uygulamalarında daha gerçekçi sınır koşullarının modellenmesine yönelik akademik bir boşluğun tamamlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the snap-through buckling, snap-back buckling, and looped buckling behaviors of functionally graded shallow arches with elastically rotational supports subjected to a uniformly distributed vertical load are investigated. The nonlinear equations are obtained via the von Kármán nonlinear strain approximation within the framework of the Euler-Bernoulli beam theory. The principle of virtual work is used to derive the equilibrium equations and boundary conditions. The generalized differential quadrature method is utilized for discretizing the nonlinear differential equations into algebraic equations. In the solution of the equations, the Arc-Length method is used to better trace the equilibrium path. The results are validated by comparing them with the results reported in the literature for functionally graded shallow arches with pinned-pinned and fixed-fixed supports. There are studies in the literature investigating snap-through buckling in functionally graded shallow arches with different support types. However, looped buckling under the effect of distributed vertical load has not been extensively researched. In this study, looped buckling behavior, which includes snap-back buckling alongside snap-through buckling, is investigated. Going beyond the symmetric support conditions prevailing in the literature; in this research, buckling analyses are performed for cases where the support stiffness ratios at the two ends are different from each other. It has been observed that the material, geometry, and boundary conditions of the shallow arch are determining factors on snap-through buckling, snap-back buckling, and looped buckling behaviors. In the light of the obtained data, it is aimed to address the deficiencies in the literature and to fill an academic gap regarding the modeling of more realistic boundary conditions in engineering applications.