Türkiye' de uluslararası kurumlar ve merkezi devletin uluslararası sığınmacı göçüne yönelik politika ve düzenlemeleri: Suriyeli sığınmacı kadınlar örneği
Policies and regulations of international organisations and the central government in Turkey regarding international refugee migration: The case of Syrian refugee women
  1. Tez No: 1009579
  2. Yazar: HASRET DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UYGAR DURSUN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Hukuk, International Relations, Public Administration, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Toplumsal cinsiyet, Uluslararası göç, Zorunlu göç, Irregular immigration, Gender, International migration, Forced emigration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaştan etkilenip zorunlu olarak ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan sığınmacıların yarısını kadınlardan oluşturmaktadır. Kadınların savaş ortamından kaçışları ve yolculuk esnasında karşılaştıkları güvenlik kaygıları oldukça zorlu bir süreç oluşturmakta; bunun yanı sıra, kadınlar göç ettikleri ülkede çeşitli toplumsal, kültürel ve ekonomik alanlarda çeşitli entegrasyon sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin uluslararası sığınmacı göçüne yönelik politika ve düzenlemelerini, geçici koruma altındaki Suriyeli kadınlar özelinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan“doküman incelemesi”tekniği kullanılmıştır. Literatür sınıflandırması uluslararası hukuk metinleri (1951 Cenevre Sözleşmesi, CEDAW vb.), ulusal mevzuat (6458 sayılı Kanun ve Geçici Koruma Yönetmeliği) ve ilgili akademik çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca resmi belgeler, resmi raporlar analiz edilerek yasal düzenlemeler ile uygulamalar arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Türkiye, Nisan 2013 yılında yürürlüğe giren 6458 sayılı Kanun ve 2014'te çıkarılan Geçici Koruma Yönetmeliği ile kendisine ait bir göç mevzuatı oluşturmuştur. Suriyeli kadınların hukuki statüsü bu yönetmelik çerçevesinde düzenlenmiş olup, geçici koruma statüsü verilmiştir. Bu statünün geçicilik esasına dayanması nedeniyle, Suriyeli kadınların uzun vadeli hukuki güvence ve kalıcı haklara erişim açısından tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Çalışma kapsamında, Türkiye uluslararası sığınmacı göçüne yönelik politika ve düzenlemeleri, geçici koruma altındaki Suriyeli Suriyeli kadınların hakları ne ölçüde güvence altına alınmakta, kadınların uzun vadeli hukuki güvenliğini sağlayabilmekte mi, özel ihtiyaçlarını ve kırılganlıklarını yeterince dikkate alıyor mu sorularına yanıt aramaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, Suriyeli sığınmacı kadınların statüsü geçicilik üzerine inşa edilmiş; bazı temel haklardan yararlansalar bile, uzun vadeli hukuki güvenceden yoksun bırakılmasına yol açmıştır. Bu nedenle Türkiye'nin geçici koruma rejimi, Suriyeli sığınmacı kadınlar açısından koruyucu bir çerçeve sunarken, diğer yandan geçicilik esasına dayanması nedeniyle hukuki haklara erişim açısından sınırlayıcı sonuçlar doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Women account for half of the refugees who were forced to leave their countries due to the civil war that began in Syria in 2011. Women's flight from the war zone and the security concerns they face during their journey constitute a particularly challenging process; furthermore, women encounter various integration issues in social, cultural and economic spheres in the country to which they have migrated. This study aims to examine Turkey's policies and regulations regarding international refugee migration, specifically focusing on Syrian women under temporary protection. The research employed the 'document analysis' technique, one of the qualitative research methods. The literature review examined international legal texts (the 1951 Geneva Convention, CEDAW, etc.), national legislation (Law No. 6458 and the Temporary Protection Regulation) and relevant academic studies. Furthermore, official documents and reports were analysed to assess the relationship between legal regulations and their implementation. Turkey established its own migration legislation through Law No. 6458, which came into force in April 2013, and the Temporary Protection Regulation issued in 2014. The legal status of Syrian women has been regulated within the framework of this regulation, and they have been granted temporary protection status. As this status is based on the principle of temporariness, it raises debates regarding Syrian women's access to long-term legal security and permanent rights. This study seeks to answer the following questions regarding Turkey's policies and regulations on international refugee migration: to what extent are the rights of Syrian women under temporary protection safeguarded; can their long-term legal security be ensured; and are their specific needs and vulnerabilities sufficiently taken into account? The findings of the study reveal that the status of Syrian refugee women is built upon the principle of temporariness; although they may benefit from certain fundamental rights, this has resulted in them being deprived of long-term legal security. Consequently, whilst Turkey's temporary protection regime offers a protective framework for Syrian refugee women, its reliance on the principle of temporariness also produces restrictive outcomes regarding access to legal rights.