Tek kullanımlık ve çok kullanımlık implant frez sistemlerinin, implantların yükleme öncesi stabilite değerlerine ve osseointegrasyon başarısına olan etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of single-use and reusable implant drill systems on pre-loading implant stability values and osseointegration success
- Tez No: 1009589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ISQ, implant, osseointegrasyon, tek kullanımlık, Dental implantasyon, Dental implantasyon-endossöz, Dental implantlar, ISQ, implant, osseointegration, single use, Dental implantation, Dental implantation-endosseous, Dental implants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dental implant cerrahisinde kullanılan frezlerin yüzey özellikleri ve keskinliği, cerrahi travmanın şiddetini ve osseointegrasyon başarısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Tekrarlı kullanım ve sterilizasyon süreçleriyle meydana gelen deformasyon ve azalan keskinlik, basınç artışı ve ısı üretimi yoluyla kemik canlılığını olumsuz etkileyerek osseointegrasyon sürecini zorlaştırabilir. Bu çalışmada, tek kullanımlık ve çok kullanımlık implant frez sistemleriyle yerleştirilen implantların, cerrahi yerleştirme anındaki ve protetik yükleme öncesindeki osseointegrasyonlarının kantitatif olarak değerlendirilmesi ve kıyaslanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Ocak 2023 ve Aralık 2024 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yerleştirilen, kaviteleri tek kullanımlık frez sistemleri ile hazırlanmış 22 ve geleneksel frez sistemleri ile hazırlanmış 19 dental implant dahil edilmiştir. Ameliyat sırasında implant yerleştirilmesinin hemen ardından ve protetik yükleme öncesi rutin olarak yapılan ISQ değerlerine retrospektif olarak ulaşılmış ve kayıt altına alınmıştır. Parametrik dağılım varsayım özellikleri gösteren veriler için tek kullanımlık ve çok kullanımlık grup değerlerinin implant düzeyinde istatistiksel karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi, zamana bağlı ölçümlerin karşılaştırılmasında ise ilişkili örneklem t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Tek kullanımlık ve çok kullanımlık frez sistemleri kullanılarak yerleştirilen implantlardan oluşan gruplar arasında osseointegrasyon başarısı ve yerleştirme ile yükleme öncesi ISQ değerleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Gerekli cerrahi prensiplere ve üretici firma yönlendirmelerine uygun biçimde uygulanmaları halinde, tek ve çok kullanımlık frez sistemleriyle yerleştirilen implantların osseointegrasyon başarıları ve düzeyleri yönünden farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The surface properties and sharpness of burs used in dental implant surgery are critical factors that directly influence the severity of surgical trauma and the success of osseointegration. Deformation and reduced sharpness resulting from repeated use and sterilization processes may negatively affect bone vitality by increasing pressure and heat generation, thereby complicating the osseointegration process. This study aimed to quantitatively evaluate and compare the osseointegration of implants placed with single- use and reusable bur systems, both at the time of surgical placement and prior to prosthetic loading. Method: The study included 22 dental implants prepared with single-use drills and 19 implants prepared with conventional drills, placed at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Akdeniz University, between January 2023 and December 2024. ISQ values routinely measured immediately after implant placement during surgery and prior to prosthetic loading were retrospectively collected and recorded. For data meeting the assumptions of parametric distribution, independent samples t-test was used for statistical comparisons between the single-use and reusable groups at the implant level, while paired samples t-test was applied for comparisons of time-dependent measurements. Results: No statistically significant difference was observed between the groups of implants placed using single-use and reusable bur systems with respect to osseointegration success and ISQ values measured at placement and prior to loading. Conclusion: There are no differences in the success or degree of osseointegration of implants placed with single-use and reusable bur systems, provided that they are applied in accordance with essential surgical principles and the manufacturer's instructions.