Otomotiv sektöründe bir işletmede iş-aile yaşam dengesi ve işe tutulma düzeyinin personel hareketliliğine etkisi
The effect of work–family balance and work engagement on employee retention and turnover in an automotive company
- Tez No: 1009592
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİS KAYACAN BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aile yaşam döngüsü, Mavi yakalı çalışanlar, İş-yaşam çatışması, İşe tutulma, Family life cycle, Blue collar workers, Work-life conflict, Job engagement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, otomotiv sektöründe yeni işe başlayan mavi yaka çalışanlarda iş-aile yaşam dengesi algısı ile işe tutulma düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkinin 6 aylık izlem sonunda ortaya çıkan personel hareketliliği (işte kalma/ayrılma) ile bağlantısını değerlendirmektir. Araştırma, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bir otomotiv işletmesinde, kıdemi 0–6 ay olan 334 mavi yaka çalışan ile yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanan demografik bilgi formu ile katılımcıların kendi kendine doldurduğu İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği ve Utrecht İşe Tutulma Ölçeği (UWES) kullanılarak toplanmıştır. Anket uygulaması sonrasında katılımcılar 6 ay süreyle izlenmiş; işten ayrılma ve bölüm değişikliği gibi hareketlilik göstergeleri kurum kayıtlarından elde edilmiştir. İzlem sonunda çalışanların %83,8'i (n=280) işte kalırken %16,2'si (n=54) işten ayrılmış ve ayrılmaların çoğunun kendi isteğiyle gerçekleştiği belirlenmiştir. İşe tutulma ile işin aileye olumsuz etkisi (r=-0,410) ve ailenin işe olumsuz etkisi (r=-0,326) arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı ilişkiler saptanırken; aile–iş uyumu ile işe tutulma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to examine the relationship between perceived work–family balance and work engagement among newly hired blue-collar employees in the automotive industry, and to evaluate whether this relationship is associated with personnel mobility (retention/turnover) observed after a six-month follow-up period. The study was conducted in an automotive company located in Bandırma Organized Industrial Zone and included 334 blue-collar employees with 0–6 months of tenure. Data were collected using a demographic information form administered face-to-face by the researcher, along with the Work–Family Balance Scale and the Utrecht Work Engagement Scale (UWES), which were completed by participants via self-report. Following the survey, participants were followed for six months, and mobility indicators such as job leaving and departmental transfers were obtained from company records. At the end of followup, 83.8% (n=280) of employees remained in the job, whereas 16.2% (n=54) had left; most departures occurred voluntarily. Work engagement was negatively, moderately, and significantly correlated with the negative impact of work on family (r = −0.410) and the negative impact of family on work (r = −0.326), while a positive and significant relationship was observed between family–work harmony and work engagement (r = 0.257; p < 0.01). In addition, employees who left the job had higher“work-to-family negative impact”scores, whereas those who remained had higher work engagement scores (p = 0.032 and p = 0.011, respectively). In conclusion, in the shift-based and high-intensity production conditions of the automotive industry, organizational practices that strengthen work–family balance and job resources that support work engagement may be considered critical levers for reducing employee turnover.