Tıp fakültesi öğrencilerinde nomofobinin uyku kalitesine olan etkisi
The effect of nomophobia level on sleep quality in medical faculty students
  1. Tez No: 1009591
  2. Yazar: AYŞE KÜÇÜKBALLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ÖZDEMİR, PROF. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ekran bağımlılığı, Nomofobi, Uyku kalitesi, Öğrenciler-tıp, Screen addiction, Nomophobia, Quality of sleep, Students-medical
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde nomofobi yaygınlığını ve düzeylerini belirlemek, öğrencilerin uyku kalitesini değerlendirmek ve nomofobi düzeyinin uyku kalitesi üzerindeki etkisini sosyodemografik ve davranışsal değişkenlerle birlikte incelemektir. Prospektif, tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 307 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu, Nomofobi Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır. Verilerin analizi, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri ile yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların %99,3'ünde nomofobi saptandı; %68,1'inin uyku kalitesinin kötü olduğu tespit edildi. Nomofobi ile kadın cinsiyet, sigara, akıllı telefon kullanım süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanırken; diğer değişkenler açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Yapılan analizlerde, kadın cinsiyet, sigara kullanımı, akıllı telefon kullanım süresi değişkenlerinin, öğrencilerin uyku kalitesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü olduğu belirlendi. Yaşanılan yer, medeni durum, kronik hastalık gibi sosyodemografik değişkenlerle PUKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Nomofobi ile uyku kalitesi arasında doğrudan anlamlı ilişki bulunmasa da, nomofobinin tüm alt boyutlarının uyku bozukluğu bileşeni ile ilişkili olduğu görüldü. Tıp fakültesi öğrencilerinde nomofobi ve kötü uyku kalitesi oldukça yaygındır. Akıllı telefon kullanım süresinin artması ve cinsiyet faktörü, her iki durum için de belirleyici risk faktörleridir. Nomofobik kaygılar, doğrudan toplam uyku puanını değiştirmese de gece uyanmalarına ve uyku bölünmelerine yol açarak uyku hijyenini bozmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilere yönelik dijital detoks ve uyku hijyeni eğitimlerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence and levels of nomophobia among students at Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Medicine, to evaluate their sleep quality, and to examine the effect of nomophobia on sleep quality in conjunction with sociodemographic and behavioral variables. This prospective, descriptive, and cross-sectional study was conducted with 307 volunteer students from the Faculty of Medicine. The Sociodemographic Data Form, Nomophobia Questionnaire, and Pittsburgh Sleep Quality Index were used for data collection. Data analysis was performed using descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, correlation, and regression analyses. Nomophobia was detected in %99.3 of participants, and %68.1 reported poor sleep quality. A significant relationship was found between nomophobia and female gender, smoking, and smartphone usage duration, with no significant differences across other variables. Female gender, smoking, and smartphone usage duration were determined to be statistically significant risk factors for poor sleep quality. No significant association was found between PSQI and sociodemographic variables like living arrangement, marital status, or chronic illness. Although no direct significant association was found between nomophobia and overall sleep quality, all nomophobia subdimensions were related to the sleep disturbance component of the PSQI. Nomophobia and poor sleep quality are highly prevalent among medical students. Increased smartphone usage and female gender are key risk factors for both conditions. Nomophobic anxieties, while not directly changing the total sleep score, impair sleep hygiene by causing nocturnal awakenings and sleep fragmentation. In this context, planning digital detox and sleep hygiene education for students is recommended.