Heparin kaplı ve normal kardiyopulmoner bypass devrelerinin perioperatif lenfosit-monosit oranı (LMR) ve C-reaktif protein (CRP) üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of heparin-coated and standard cardiopulmonary bypass circuits on perioperative lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR) and C-reactive protein (CRP)
  1. Tez No: 1009601
  2. Yazar: NAZENİN DURAK KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN UNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, Heparin kaplı KPB, inflamasyon, kardiyak cerrahi, lenfosit-monosit oranı, LMR, cardiac surgery, CRP, heparin-coated CPB, inflammation, lymphocyte- to-monocyte ratio, LMR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kardiyak cerrahi uygulanan hastalarda heparin kaplı ve normal kardiyopulmoner bypass (KPB) devrelerinin perioperatif lenfosit-monosit oranı (LMR), C-reaktif protein (CRP) ve klinik kalış süreleriyle ilişkisi karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort çalışmasına heparin kaplı KPB devresi kullanılan 165 ve normal KPB devresi kullanılan 200 olmak üzere toplam 365 hasta dahil edildi. LMR ve CRP değerleri preoperatif dönemde ve postoperatif 24., 48. ve 72. saatlerde değerlendirildi. Gruplar uygun parametrik veya nonparametrik testlerle karşılaştırıldı; tekrarlayan ölçümler Friedman ve Wilcoxon testleriyle incelendi ve çoklu karşılaştırmalarda Holm düzeltmesi uygulandı. Hastane kalış süresiyle bağımsız ilişkili değişkenler çok değişkenli doğrusal regresyonla değerlendirildi. Başlangıç farklılıklarını azaltmak amacıyla 1:1 propensity score eşleştirmesi yapıldı. Bulgular: Preoperatif LMR ve CRP değerleri gruplar arasında benzerdi. Heparin kaplı grupta postoperatif 24., 48. ve 72. saat LMR değerleri daha yüksek (sırasıyla p<0,001, p=0,001 ve p=0,004), CRP değerleri ise daha düşüktü (sırasıyla p=0,002, p=0,005 ve p=0,020). KPB ve aortik kros-klemp süreleri gruplar arasında benzerdi (p=0,164 ve p=0,171). Hastane kalış süresi heparin kaplı grupta daha uzundu [6 (5– 8) güne karşı 6 (5–7) gün; p<0,001]. Çok değişkenli analizde heparin kaplı devre kullanımı hastane kalış süresinde 0,72 günlük artışla bağımsız olarak ilişkiliydi (%95 GA: 0,22–1,23; p=0,005). Ana kohortta YBÜ kalış süresi de daha uzundu (p=0,013); ancak 137'şer hastalık eşleşmiş gruplarda bu fark anlamlı değildi (p=0,067). Eşleşme sonrasında postoperatif LMR, CRP ve hastane kalış süresi bulguları anlamlılığını korudu. Sonuç: Heparin kaplı KPB devresi kullanımı, daha yüksek postoperatif LMR ve daha düşük CRP değerleriyle karakterize, daha sınırlı inflamatuvar yanıtla uyumlu bir biyobelirteç örüntüsüyle ilişkili bulundu. Ancak bu farklılık daha kısa klinik kalış süresine dönüşmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare perioperative lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), C- reactive protein (CRP), and clinical length of stay between patients undergoing cardiac surgery with heparin-coated and standard cardiopulmonary bypass (CPB) circuits. Methods: This retrospective cohort study included 365 patients: 165 received heparin- coated circuits and 200 received standard circuits. LMR and CRP were measured preoperatively and at postoperative hours 24, 48, and 72. Appropriate parametric or nonparametric tests were used, with Holm correction for multiple comparisons. Factors independently associated with hospital stay were assessed by multivariable linear regression. Baseline imbalances were addressed using 1:1 propensity score matching. Results: Preoperative LMR and CRP values were similar between groups. The heparin-coated group had higher LMR values at postoperative hours 24, 48, and 72 (p<0.001, p=0.001, and p=0.004, respectively) and lower CRP values at the same time points (p=0.002, p=0.005, and p=0.020, respectively). CPB and aortic cross-clamp times were comparable (p=0.164 and p=0.171). Hospital stay was longer in the heparin-coated group [6 (5–8) vs 6 (5–7) days; p<0.001]. Heparin-coated circuit use was independently associated with a 0.72-day increase in hospital stay (95% CI, 0.22– 1.23; p=0.005). Intensive care unit stay was longer in the full cohort (p=0.013), but this difference was not significant after matching 137 patients per group (p=0.067). Differences in postoperative LMR, CRP, and hospital stay remained significant after matching. Conclusion: Heparin-coated CPB circuit use was associated with higher postoperative LMR and lower CRP values, consistent with a more limited inflammatory response. However, this pattern did not translate into shorter clinical stays.