Yoğun bakım ünitesindeki yenidoğanların annelerinin stresle baş etme yöntemlerinin ve algıladıkları sosyal desteğin anne-bebek bağlanmasına etkisi
The effect of coping strategies and perceived social support on mother–infant attachment among mothers of neonates in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 1009600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ARPACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, Pediatric nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin stresle baş etme yöntemleri ile algıladıkları sosyal destek düzeylerinin anne-bebek bağlanmasına etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki çalışma Kahramanmaraş ilinde iki hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebekleri yatan anneler ile yürütülmüştür (n = 93). Veriler“Yenidoğan ve Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ)”,“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ)”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ve regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcı annelerin çoğu 25-34 yaş arasındadır (%46,2). Bebeklerin %54,8'i erkek ve %78,5'i 37-42 hafta arasında doğmuştur. Annelerin stresle başa çıkma tarzları ölçeği kendine güvenli yaklaşım boyut puanları ile anne bebek bağlanma puanları arasında negatif yönlü, düşük-orta düzeyde ve anlamlı ilişki vardır (r=-0,334 p<0,05). Stresle başa çıkma tarzları ölçeği iyimser yaklaşım boyut puanları ile anne bebek bağlanma puanları arasında negatif yönlü, düşük-zayıf düzeyde ve anlamlı ilişki vardır (r=-0,246 p<0,05). Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği aile boyut puanları ile anne bebek bağlanma puanları arasında negatif yönlü, düşük-zayıf düzeyde ve anlamlı ilişki vardır (r=-0,283 p<0,05). Stresle baş etme tarzları kendine güvenli yaklaşım puanlarındaki bir birimlik artış anne bebek bağlanma puanlarını 0,956 birim ve algılanan sosyal destek aile puanlarındaki bir birimlik artış anne bebek bağlanma puanlarını 0,118 birim düşürmektedir (p<0,05). Sonuç olarak stresle baş etme tarzı olarak kendine güvenli yaklaşımın ve aile boyutunda algılanan sosyal desteğin anne bebek bağlanması üzerinde anlamlı etkisi bulunmaktadır. Anne bebek bağlanmasını etkileyen stresle başa çıkma tarzı olarak kendine güven ve sosyal destek boyutunda aile güçlendirmesine ilişkin hemşirelik girişimlerinin planlanması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the effect of coping strategies and perceived social support levels on mother-infant attachment among mothers whose infants were hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU). This descriptive and correlational study was conducted with mothers of infants hospitalized in the neonatal intensive care units of two hospitals in the province of Kahramanmaraş (n=93). Data were collected using the Neonate and Parent Descriptive Information Form, the Maternal Attachment Inventory (MAI), the Ways of Coping Questionnaire (WCQ), and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). Pearson correlation coefficient and regression analysis were used for data analysis. Most of the mothers were between the ages of 25 and 34 years (46.2%). Of the infants, 54.8% were male and 78.5% were born between 37 and 42 weeks of gestation. A significant negative low-moderate correlation was found between planful problem solving scores of the Ways of Coping Inventory and mother-infant attachment scores (r=-0.334, p<0.05). A significant negative low-weak correlation was also observed between the positive reappraisal subscale scores and mother-infant attachment scores (r=-0.246, p<0.05). In addition, a significant negative low-weak correlation was found between the family subscale scores of the MSPSS and mother-infant attachment scores (r=- 0.283, p<0.05). A one-unit increase in planful problem solving scores was associated with a 0.956-unit decrease in mother-infant attachment scores, while a one-unit increase in family perceived social support scores was associated with a 0.118-unit decrease in mother-infant attachment scores (p<0.05). In conclusion, planful problem solving coping and family-related perceived social support have significant effects on mother-infant attachment. Planning nursing interventions aimed at strengthening problem-focused coping strategies, particularly planful problem solving, and enhancing family support may be beneficial in promoting mother-infant attachment.