Koroner arter baypas cerrahisinde heparin kaplı oksijenatör ile heparin kaplı olmayan oksijenatörlerin böbrek fonksiyonları üzerine etkisinin karşılaştırılması
comparing heparin-coated and non-coated oxygenators on renal functions in coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 193983
  2. Yazar: NİHAT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEKTAŞ BATTALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Renal fonksiyonlar, koroner arter bypass cerrahisi, heparinkaplı oksijenatör, Renal function, Coronary artery bypass surgery, heparin-coatedoxygenators
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
KORONER ARTER BAYPAS CERRAH S NDE HEPAR N KAPLIOKS JENATÖR LE HEPAR N KAPLI OLMAYAN OKS JENATÖRLER NBÖBREK FONKS YONLARI ÜZER NE ETK S N N KARŞILAŞTIRILMASIVII. ÖZET:Amaç: Kalp cerrahisi geçiren hastalarda böbrek hasarı ve takiben ABY (akutböbrek yetmezliği) gelişmesi; kalp cerrahisinin korkulan komplikasyonlarındandır.Özellikle son on yıl içinde yapılan çok merkezli ve hasta sayılarının binlerle ifadeedildiği çalışmalar sayesinde ABY için risk faktörlerinin neler olduğu az çok ortayakonabilmiştir. Ekstrakorporeal dolaşımın renal fonksiyonlar üzerine olan etkilerikompleman aktivasyonu ile en yakından ilişkilidir. Bu klinik çalışmada heparin kaplıve heparin kaplı olmayan oksijenatöelerin renal fonksiyonlar üzerine olan etkilerikarşılaştırılmıştır.Metot: Bu çalışma nönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp ve DamarCerrahisi kliniğinde Mart 2006 ile Eylül 2006 tarihleri arasında koroner bypassameliyatı yapılan 50 hastaya ait veriler prospektif olarak toplanarak düzenlendi.Hastalar heparin kaplı oksijentör kullanılan (n=25) (grup 2) ve heparin kaplı olmayanoksijentör kullanılan (n=25) (grup 1) olarak 2 gruba ayrıldı.Bulgular: drar klirensinde her iki gruptada postoperatif dönemde preoperatifbaz değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Grup 1'de 24.saat kreatinin değerlerinde grup 2'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşükbulundu, yine 4. gündede kreatinin grup1'de istatistiksel olarak anlamlı derecede düşükbulundu. Çalışmada bakılan parametrelerde BUN, kreatinin, sodyum, potasyum,kalsiyum, klor, fosfor, idrarda protein, idrar klirensi, idrarda sodyum, idrarda kalsiyum,idrarda klor baz değerleri açısından preoperatif ölçümlerinde her iki grup arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05).Sonuçlar: Koroner arter bypass cerrahisi sonrası bizim çalışmamızda heparinkaplı ve heparin kaplı olmayan oksijenatörlerin renal fonksiyonlar üzerine olan etkilerikarşılaştırdık, heparin kaplı oksijenatör kullanmanın renal fonksiyonlara belirgin birkatkıda bulunmadığını gördük.
Özet (Çeviri)
COMPARING HEPARIN-COATED AND NON-COATED OXYGENATORS ONRENAL FUNCTIONS IN CORONARY ARTERY BYPASS SURGERYVIII. SUMMARY:Objective: Renal damage and subsequent acute renal failure is one of the mostimportant complications in patients who had cardiac surgery. Multicenter studies withthousands of patients which exposed the risk factors for acute renal failure has beenpublished especially in the last decade. The effects of extracorporeal circulation onrenal functions are closely related with complement activation. This study is designedfor evaluation of heparin-coated and non-coated oxygenators on the renal functions.Methods: This study has been performed prospectively with 50 patients whohad undergone coronary bypass surgery in Inönü Univercity Turgut Ozal MedicalCenter cardiovascular surgery clinic from March 2006 to September 2006. Thepatients have been divided into two groups as heparin-coated oxygenators used andnon-coated oxygenators used.Results: There are no statistical differences in the urine clarence inpostoperative and preoperative periods in both groups. In group one creatinin levelswere lower than group two at 24 hours after surgery and these differences werestatistically important. Also at the fourth day of the surgery creatinin levels were lower.There were no statistical differences between other evaluated parameters like BUN,creatinin, sodium, potassium, calcium, clor, phosphor, urine protein, urine clarence,urine sodium, urine calcium and urine clor at preoperative period in both groups.Conclusion: In this study we compared effects of heparin-coated and non-coated oxygenators on renal functions and we found that heparin coated oxygenatorshave no additional contrubution on renal functions.