Psikiyatri kliniklerinde izolasyon ve mekanik kısıtlama uygulanan hastaların kontrol yöntemlerine yönelik görüş ve deneyimleri: Nitel çalışma
Patients' views and experiences regarding control methods involving isolation and mechanical restraints in psychiatric clinics: A qualitative study
  1. Tez No: 1009637
  2. Yazar: TÜRKAN İSTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAD AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, psikiyatri kliniklerinde uygulanan izolasyon ve mekanik kısıtlama yöntemlerine maruz kalan hastaların bu uygulamalara ilişkin deneyim, algı ve değerlendirmelerini derinlemesine incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseninde planlanan çalışmada, bir psikiyatri kliniğinde izolasyon ve/veya mekanik kısıtlama uygulanmış 10 hasta ile yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların yaşları 19 ile 52 arasında değişmekte olup, görüşmeler 18–44 dakika sürmüş ve elde edilen veriler Braun ve Clarke'ın tematik analiz yaklaşımı temel alınarak tümevarımcı içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, izolasyon ve mekanik kısıtlama uygulamalarının hastalar tarafından çoğunlukla olumsuz, travmatik ve insan onurunu zedeleyici deneyimler olarak algılandığını ortaya koymuştur. Katılımcılar, bu süreçte yoğun korku, çaresizlik, değersizlik ve yalnızlık duyguları yaşadıklarını ifade etmiş; özellikle bedensel hareketlerin kısıtlanması ve sosyal izolasyonun psikolojik etkileri ön plana çıkmıştır. Bununla birlikte bazı katılımcılar, söz konusu uygulamaları davranışların kontrol altına alınması, kendine ve çevreye zarar verme riskinin azaltılması ve tedavi sürecine uyumun artırılması açısından gerekli ve caydırıcı bir yöntem olarak değerlendirmiştir. Ayrıca hastaların büyük çoğunluğunun süreçle başa çıkmada pasif stratejiler benimsediği; susma, kabullenme, sabretme ve zamanın geçmesini bekleme gibi tutumlar geliştirdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, izolasyon ve mekanik kısıtlama uygulamalarının hasta deneyimleri üzerinde çok boyutlu ve çoğunlukla olumsuz etkiler yarattığı, ancak klinik uygulamada hâlen önemli bir kontrol yöntemi olarak varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Bu doğrultuda, hasta haklarını ve insan onurunu merkeze alan, travmayı azaltıcı ve alternatif kriz yönetimi yaklaşımlarını içeren bakım modellerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to comprehensively examine the experiences, perceptions, and evaluations of patients exposed to seclusion and mechanical restraint practices in psychiatric clinics. Designed as a qualitative study, the research involved semi-structured individual interviews with 10 patients who had been subjected to seclusion and/or mechanical restraint in a psychiatric clinic. The participants were aged between 19 and 52 years, and the interviews lasted between 18 and 44 minutes. The collected data were analyzed using an inductive content analysis approach based on Braun and Clarke's thematic analysis framework. The findings revealed that seclusion and mechanical restraint practices were predominantly perceived by patients as negative, traumatic, and degrading to human dignity. Participants reported experiencing intense feelings of fear, helplessness, worthlessness, and loneliness during these interventions. In particular, the restriction of physical movement and the psychological effects of social isolation were highlighted as prominent aspects of their experiences. However, some participants also evaluated these practices as necessary and deterrent methods for controlling behavior, reducing the risk of harm to oneself or others, and enhancing adherence to treatment. Additionally, it was determined that most patients adopted passive coping strategies during the process, such as remaining silent, accepting the situation, enduring it, and waiting for time to pass. In conclusion, seclusion and mechanical restraint practices were found to have multidimensional and predominantly negative effects on patient experiences, although they continue to be perceived as important control methods in clinical practice. Accordingly, it is recommended to develop and implement care models that prioritize patient rights and human dignity, reduce trauma, and incorporate alternative crisis management approaches.