Kültürel katılımın sosyo-ekonomik belirleyicileri: İstanbul ili örneğinde mikro ekonomik bir analiz
Socio-economic determinants of cultural participation: A microeconomic analysis in the case of Istanbul
  1. Tez No: 1009647
  2. Yazar: ÇAĞIL SERAR ÖZENER SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞANSEL ALDEMİR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Ekonomi, Finance, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Katılım, Kültürel Sermaye, Sanatsal Tüketim, Kültürel ekonomi politik, Cultural Participation, Cultural Capital, Artistic Consumption, Cultural political economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Toplum içerisinde yer alan gruplar ve sınıflar, statü göstergesi, hayat tarzları bakımından çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitlilik sanatsal faaliyetler olarak tiyatro, konser, sergi gibi çeşitli kültürel tüketimleri de içermektedir. Toplumu oluşturan bireyler, benzer algı ve lokasyonlar çerçevesinde sınıflaştırılabilir. Bu sınıflaşma kültürel ve sosyal boyutta da belirleyici ve ayrıştırıcı olabilmektedir. Kültürel tüketim dinamikleri için Pierre Bourdieu'nün sınıfsal- statü farklılaşmasının çatışmasına ilişkin görüşleri temeli üzerinde farklı dinamiklerin kültürel tüketimdeki farklılaşmaları ve alışkanlıkları analiz edilmektedir. İlk olarak; teorik çerçeve kültür, kültürün çeşitliliği, kültürel faaliyetlere katılımı etkileyen faktörler, kültür ve ekonomi arasındaki ilişki ve sürdürülebilir kalkınma ve kültür boyutu literatürün derinlemesine incelenmesiyle şekillenmiştir. İkinci olarak, kültürel katılıma ilişkin olarak İstanbul'daki bireylerin kültürel harcamalarının belirleyicilerini analiz eden kesitsel bir nicel çalışma ekonometrik modeller kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin İstanbul'daki bütün ilçeleri kapsayan 'Veriye Dayalı Yönetim Modeli' çalışmaları kapsamında elli bin hanede saha araştırmasında yapılan anket çalışmasının verilerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bireylerin kültürel faaliyetlere katılımlarına ilişkin olarak ayırdıkları zaman, harcama miktarları, gelir, eğitim seviyesi, yaş, cinsiyet ve diğer değişkenlerde göz önüne alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Groups and classes within society exhibit diversity in terms of status indicators and lifestyles. This diversity also encompasses various forms of cultural consumption, such as artistic activities including theatre, concerts, and exhibitions. Individuals constituting society can be classified within similar perceptions and spatial locations. This classification can also be decisive and differentiating in cultural and social dimensions. The dynamics of cultural consumption are analyzed based on Pierre Bourdieu's theoretical framework on the conflict of class and status differentiation, alongside other influencing dynamics regarding variations and habits in cultural consumption. First, the theoretical framework is shaped by an in-depth examination of the literature on culture, the diversity of culture, factors influencing participation in cultural activities, the relationship between culture and the economy, and the role of culture in sustainable development. Second, a cross-sectional quantitative study was conducted using econometric models to analyze the determinants of cultural expenditures of individuals in Istanbul. The study utilized data from a large-scale survey conducted by the Istanbul Metropolitan Municipality as part of the“Data-Based Management Model”project, which covered 50,000 households across all districts of Istanbul. Within this study, individual participation in cultural activities was evaluated in terms of time allocated, expenditure levels, income, education level, age, gender, and other relevant variables.