Kadın akademisyenlerin yaşadığı mesleki sorunlar üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on professional problems experienced by female academics
  1. Tez No: 1009651
  2. Yazar: ELMAS GEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Sorun, Kadın Akademisyen, Nitel Yöntem, Fenomenolojik Araştırma, Kamu Üniversiteleri, Professional Problem, Women Academics, Qualitative Method, Phenomenological Research, Public Universities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın akademisyenler çalışma yaşamında cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kalabilmekte ve toplumsal cinsiyet rollerinin getirdiği beklentiler nedeniyle çeşitli mesleki sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, kamu üniversitelerinde görev yapan kadın akademisyenlerin iş ortamında yaşadıkları mesleki sorunları ortaya koymaktır. Alan yazında bu konuyla ilgili çalışmaların çoğunlukla nicel yöntemlere dayanması, kadın akademisyenlerin deneyimlerini daha ayrıntılı ve derinlemesine incelemeyi gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda araştırma, fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülmüş ve kamu üniversitelerinde görev yapan 24 kadın akademisyenle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları iki ana tema altında toplanmıştır. Bu temalar,“Kurumsal Ortam ve Yönetim Sorunları”ile“Akademide Kadın Olmanın Özgül Zorlukları”olarak adlandırılmıştır. Kurumsal ortam ve yönetim sorunlarının alt temaları; örgütsel adaletsizlik, örgütsel destek eksikliği, çatışma iklimi, kurumsal izolasyon ve iletişim kopukluğu, sessizlik kültürü ve oto sansür, performans baskısı ve iş güvencesizliği şeklinde adlandırılmış olup bu konularda katılımcı deneyimlerini kapsamlı biçimde yansıtmaktadır. Akademide kadın olmanın özgül zorlukları ise; cinsiyet temelli ayrımcılık ve önyargılar, çifte yük ve iş-yaşam dengesizliği, cam tavan engeli, kadınlar arası rekabet ve destek eksikliği şeklinde görülmektedir. Bulgular, kadın akademisyenlerin mesleki sorunlarına ilişkin deneyimlerinin yalnızca bireysel değil, kurumsal ve sosyal bağlamlarla şekillendiğini göstermektedir. Araştırma, mesleki sorunların ve bu sorunların yol açtığı yorgunluk, stres gibi durumların önlenebilmesi için hem kurumsal hem de bireysel düzeyde öneriler sunmakta; kadın akademisyenlerin mesleki deneyimlerinin anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve gelecekteki araştırmalar için önemli bilgiler sağlamaktadır. Ayrıca, çalışma mesleki sorunların daha derinlemesine incelenmesini gerektiren yeni araştırma sorularına da ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the experiences of female academics working in public universities regarding professional problems. Within the scope of qualitative research based on a phenomenological design, in-depth interviews were conducted with 24 female academics. The research findings are grouped under two main themes: Institutional Environment and Management Problems, and Specific Challenges of Being a Woman in Academia. The sub-themes of institutional environment and management problems include organizational injustice, lack of organizational support, conflict climate, institutional isolation and communication breakdown, culture of silence and self-censorship, performance pressure, and job insecurity, comprehensively reflecting the participants' experiences in these areas. The specific challenges of being a woman in academia are seen as gender-based discrimination and prejudice, double burden and work-life imbalance, glass ceiling barrier, competition among women, and lack of support. The findings show that the experiences of female academics regarding professional problems are shaped not only by individual factors but also by institutional and social contexts. The research offers suggestions at both institutional and individual levels to prevent professional problems and the resulting fatigue and stress. This study contributes to understanding the professional experiences of women academics and provides important information for future research. Furthermore, the study sheds light on new research questions that require a more in-depth examination of professional issues.