1968-1979 yılları arasında Türk sol hareketlerin Filistin'e bakışı -Özgür Filistin Dergisi örneği
Turkish left movements' view of Palestine between 1968-1979-The case of the Free Palestine Journal
  1. Tez No: 1009692
  2. Yazar: ZEYNEP ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Dev-Sol, Filistin, Dev-Sol, Palestine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin yenilmesi ve İtilaf Devletlerinin Osmanlı topraklarını paylaşmasıyla başlayan Filistin meselesi, geçen yüz sekiz yıldır çözüme kavuşabilmiş değildir. 14 Mayıs 1948 yılında kuruluşu ilan edilen İsrail Devleti'nden günümüze kadar geçen süreçte, durum oldukça karışık bir hal almıştır. 1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşı ile önemli toprak parçası kaybeden Filistinliler, 1967 yılından sonrasında da parça parça toprak kaybetmeye devam etmiştir. 1960'lı yıllarda dünyada başlayan öğrenci hareketleri Türkiye'de de etkisini göstermiştir. Emperyalizm karşıtı sloganlarıyla, bağımsız devlet istekleriyle meydanlarda, okullarda eylem yapan çoğu öğrencilerden oluşan gruplar 60'lı ve 70'li yılların Türk siyasi tarihini damga vurur. Emperyalist söyleminin karşılığı onlar için ABD olmuştur. ABD'nin, İsrail-Filistin meselesinde İsrail'i desteklemesiyle birlikte İsrail- Filistin meselesi Türk sol hareketinin ilgisini çekmiştir. Filistin- İsrail konusuna dair literatürde pek çok çalışma ile karşılaşılmaktadır. Fakat Türk solunun, Filistin ve İsrail konusunu hangi bağlamda ele aldığı, Filistin ve İsrail konusunda ne düşündüğüne dair çalışma yok edecek kadar azdır. Çalışma literatürdeki bu eksikliği tamamlama amacı taşımaktadır. Çalışmada Türk sol hareketlerinin Filistin'i ve İsrail'i nasıl gördükleri çalışılacaktır. Bu doğrultuda; ilk üç bölümde oluşturulacak kavramsal çerçevenin akabinde, dördüncü bölümde Türkiye'de sol hareketlerinin Filistin özelinde çıkardığı ilk ve tek dergi olan Özgür Filistin Dergisi Van Dijk'ın Eleştirel Söylem Analizi yöntemiyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Palestine affair, which began with the defeat of the Ottoman Empire in World War I and the partition of the Ottoman lands by the Allies, has not been resolved for the past one hundred and eight years. Since the proclamation of the state of Israel on May 14, 1948, the situation has been quite complicated. After the Six-Day War in 1967, the Palestinians lost significant territories and continued to lose territory little by little after 1967. The student movements that started around the world in the 1960s also had an impact in Turkey. The groups of mostly students who protested in schools and squares with their anti-imperialist slogans and demands for an independent state left their mark on the political history of Turkey in the 60s and 70s. For them, the equivalent of the imperialist discourse was the USA. As the USA supported Israel in the Israel-Palestine affairs, the Israel-Palestine issue attracted the attention of the Turkish left movement. The study will examine how Turkish left movements perceive Palestine and Israel. In this regard, the following three sections will establish the conceptual framework. Then, in the fourth section, the journal Free Palestine, which is the first and only journal published by the left movements in Turkey with a special focus on Palestine, will be analyzed with Van Dijk's Critical Discourse Analysis method.