Sıçanlarda deneysel akut rinosinüzit modelinde propolis etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of propolis effectiveness in an experimental acute rhinosinusitis model in rats
- Tez No: 1009693
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Akut rinosinüzit, antioksidan, intranazal, propolis, Acute rhinosinusitis, antioxidant, intranasal, propolis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Propolis, bal arılarının başta bitki tomurcukları ve çiçekler olmak üzere çeşitli bitkisel kaynaklardan topladığı reçineli maddelerin, balmumu ile farklı oranlarda karışımından oluşan ve kovan içerisinde çok sayıda biyolojik ve yapısal işlevde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Propolis antimikrobiyal, antioksidan, antienflamatuar etkilerinden dolayı çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Akut rinosinüzit, klinik olarak nazal kavitenin ve paranazal sinüslerin inflamasyonu ile oluşan bir hastalıktır. Propolis, antimikrobiyal ve antioksidan özelliği nedeniyle akut rinosinüzitte de tedaviye katkı sağlaması muhtemeldir. Bu preklinik çalışmanın amacı propolisin akut rinosinüzitin iyileşmesi üzerinde histopatolojik ve mikrobiyolojik olarak etkili olup olmayacağının tespitidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 24 sıçan dahil edilmiştir. Tüm sıçanların sağ nazal kavitesine merocel tampon yerleştirilip Staphylococcus aureus uygulanmıştır. Merocel tampon 5 gün tutularak enfekte olmaları sağlanmıştır. 24 sıçan rastgele 4 gruba ayrılmış ve 1. gruba günde 80 mg/kg dozunda oral propolis, 2. gruba günde 160 mg/kg dozunda oral propolis verilmiştir. 3. gruba ise günde 14 mg/kg oral cefdinir tedavisi uygulanmıştır. 4. grup kontrol grubu olarak seçilerek herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. 7 günlük tedavi sonrası 13. günde tüm sıçanlar anestezi altında sakrifiye edilmiştir. Sakrifikasyon sonrasında posterior nazal kaviteden steril şekilde kültür örnekleri alınarak bizim uyguladığımız enfeksiyon ajanı ile uyumlu olup olmadığı değerlendirilmiş ve sıçanlarda üreme olduğu görülmüştür. Sakrifikasyon sonrasında alınan doku örnekleri histopatolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Histopatolojik olarak sinüs mukoza değişiklikleri, submukozal gland hipertrofisi, inflamasyon, subepitelyal ödem, vasküler dilatasyon, goblet hücre hiperplazisi, silya kaybı değerlendirilmiştir. Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede submukozal gland hipertrofisi, inflamasyon, subepitelyal ödem, goblet hücre hiperplazisi, silya kaybı parametrelerinde propolis tedavi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görüldü. Vasküler dilatasyon düzeyleri açısından gruplar arası anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Oral yolla uygulanan propolisin akut rinosinüzitte günümüz KBB pratiğinde“adjuvan tedavi”veya“alternatif bir ajan”olarak tedaviye katkı sağlayacağı gösterilmiştir. Bu çalışma, propolisin sinonazal mukoza üzerindeki koruyucu ve tedavi edici etkilerini bilimsel bir düzleme taşımış; ajanın anti-inflamatuar ve doku onarıcı niteliklerini akut rinosinüzit yönetiminde yeni bir perspektif olarak tıp dünyasına sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Propolis is a natural bee product composed of resinous substances collected by honeybees from various plant sources, primarily plant buds and flowers, mixed with beeswax in varying proportions. It is used in numerous biological and structural functions within the hive. Due to its antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory effects, propolis has been used in traditional medicine for centuries to treat various diseases. Acute rhinosinusitis is a clinically significant disease characterized by inflammation of the nasal cavity and paranasal sinuses. Propolis, due to its antimicrobial and antioxidant properties, is likely to contribute to the treatment of acute rhinosinusitis. The aim of this preclinical study is to determine whether propolis has a histopathological and microbiological effect on the healing of acute sinusitis. Materials and Methods: Twenty-four rats were included in the study. A Merocel tampon was placed in the right nasal cavity of all rats and Staphylococcus aureus was applied. The Merocel tampon was kept in place for 5 days to ensure infection. 24 rats were randomly divided into 4 groups: Group 1 received oral propolis at a dose of 80 mg/kg/day, Group 2 received oral propolis at a dose of 160 mg/kg/day, and Group 3 received oral cefdinir at a dose of 14 mg/kg/day. Group 4 served as a control group and received no treatment. After 7 days of treatment, all servers were sacrificed under anesthesia on the 13th day. After sacrifice, sterile culture samples were taken from the posterior nasal cavity and evaluated for compatibility with the infection agent we used, and reproduction was observed in the rats. Tissue samples taken after sacrifice were subjected to histopathological examination. Histopathologically, sinus mucosal changes, submucosal gland hypertrophy, inflammation, subepithelial edema, vascular dilatation, goblet cell hyperplasia, and cilia loss were evaluated. Results: Histopathological evaluation revealed a statistically significant decrease in the parameters of submucosal gland hypertrophy, inflammation, subepithelial edema, goblet cell hyperplasia, and cilia loss in the propolis treatment groups. No significant difference was observed between the groups in terms of vascular dilation levels. Conclusion: Oral administration of propolis has been shown to contribute to treatment in acute rhinosinusitis as an“adjuvant therapy”or“alternative agent”. This study has brought the protective and therapeutic effects of propolis on the sinonasal mucosa to a scientific level; it has presented the agent's anti-inflammatory and tissue-repairing properties as a new perspective in the management of acute rhinosinusitis to the medical world.