Endometriozise bağlı infertilitesi olan kadınlarda dinamik nöromüsküler stabilizasyon yaklaşımına göre postürel stabilizasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of postural stabilization according to the dynamic neuromuscular stabilization approach in women with infertility due to endometriosis
  1. Tez No: 1009696
  2. Yazar: BİLGE FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Obstetrics and Gynecology, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyoz, Kısırlık, Kısırlık-kadın, Endometriosis, Infertility, Infertility-female
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, endometriozise bağlı infertilitesi olan kadınlarda Dinamik Nöromüsküler Stabilizasyon (DNS) yaklaşımına göre postürel stabilizasyonu değerlendirmektir. Çalışmaya 33 endometriozisli infertil kadın ve 33 sağlıklı olgu alındı ve olgular çalışma ve kontrol grubu olarak ayrıldı. Çalışma ve kontrol grubundaki kadınlar birbirine benzer sosyodemografik özelliklere sahipti. Postürel stabilizasyonu değerlendirmek için 11 farklı aşamadan oluşan DNS Fonksiyonel Testi tüm katılımcılara uygulandı. Demografik verileri kaydedildi. Çalışma grubu olgularına Endometriozis Sağlık Profil Anketi (EHP-30) ve İnfertilite Öz Yeterlilik Kısa Formu (TISE-SF) uygulandı. İki grup arasındaki postürel stabilizasyonda anlamlı bir fark bulundu (p<0,05). Çalışma grubunun postürel stabilizasyonu sağlıklı kontrol grubuna göre etkilenmişti. Postürel stabilizasyondaki değişiklikler öz yeterlilik ile ilişkili değildi (p>0,05). Fakat postürel stabilizasyondaki etkilenim ile yaşam kalitesi arasında negatif yönde ve yüksek düzeyde bir korelasyon saptandı (r ≈ -0.70) (p<0,05). Bu sonuç postürel stabilizasyondaki farklılıkların yaşam kalitesini anlamlı düzeyde azalttığını göstermektedir. Sonuç olarak endometriozisli infertil kadınların postürel stabilizasyonu etkilenmektedir. Postürel stabilizasyondaki bu farklılıkların yaşam kalitesi ile ilişkili bulunmasına rağmen öz yeterlilikle ilişkili değildir (p>0,05). Endometriozisli infertil kadınların tedavi programlarını oluştururken, postürel stabilizasyonunu geliştirmeye yönelik uygulamaların eklenmesi faydalı olacaktır. DNS testi infertiliteyi etkileyebilecek mekanik faktörleri erken fark edebilmek, endometriozisli infertil kadınlarda postürel stabilizasyona yönelik tedavi programı oluşturabilmek ve tedavinin etkili olup olmadığını değerlendirebilmek için klinikte rehber olarak kullanılabilecek bir testtir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate postural stabilization in women with endometriosis - related infertility according to the Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS) approach. A total of 33 infertile women with endometriosis and 33 healthy individuals were included in the study, and the participants were divided into study and control groups. The women in the study and control groups had similar sociodemographic characteristics. To evaluate postural stabilization, the DNS Functional Test consisting of 11 different stages was applied to all participants. Their demographic data were recorded. The Endometriosis Health Profile Questionnaire (EHP-30) and The Infertility Self- Efficacy Short Form (TISE-SF) were administered to the study group participants. A significant difference was found in postural stabilization between the two groups (p<0,05). The postural stabilization of the study group was more affected compared to the healthy control group. Changes in postural stabilization were not related to self-efficacy (p>0,05). However, the impact of postural stabilization was found to be negatively and strongly correlated with quality of life (r ≈ -0.70) (p<0,05). This result indicates that differences in postural stabilization significantly reduce quality of life. As a result, the postural stabilization of women with endometriosis-related infertility is affected. Although the differences in postural stabilization were not related to self-efficacy (p>0,05), they were associated with quality of life. When creating treatment programs for women with endometriosis-related infertilty, it will be beneficial to include interventions aimed at improving postural stabilization. The DNS Test can serve as a clinical guide to indentify mechanical factors that may affect infertility, to create a treatment program aimed at postural stabilization for women with endometriosis- related infertility,and to assess whether the treatment is effective.