Bir yönetim aracı olarak EFQM in stratejik yönetim okulları açısından incelenmesi
An investigation of EFQM as a management tool in terms of strategic management schools
  1. Tez No: 1009695
  2. Yazar: SELMA AĞVALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN BÜTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: EFQM Modeli, Stratejik Yönetim, Düşünce Okulları, Rekabet Avantajı, Yenilik, EFQM Model, Strategic Management, Schools of Thought, Competitive Advantage, Innovation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, stratejik yönetim yaklaşımlarını inceleyerek bu yaklaşımların EFQM 2025 Mükemmellik Modeli 'nin yedi kriteriyle ne ölçüde kuramsal uyum gösterdiğini ve aralarında pozitif bir ilişki olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmada birincil veri kullanılmamış olup; akademik literatür, stratejik yönetim yaklaşımlarını açıklayan temel eserler ve EFQM 2025 Modeli 'nin resmi dokümanları gibi ikincil kaynaklara başvurulmuştur. Verilerin analizinde kuramsal matrisleme, içerik eşleştirme ve kavramsal içerik analizi yöntemleri birlikte kullanılmıştır zira bu yöntemler soyut kuramsal çerçevelerin karşılaştırmalı incelemesinde güçlü bir yaklaşım sunmaktadır. Bulgular, EFQM Modeli 2025'in stratejik düşüncenin farklı ekollerinden gelen yapısal ve sistematik unsurları kendi çerçevesinde sentezlediğini göstermiştir. Özellikle Planlama Okulu'nun sistematik ve kontrol odaklı yaklaşımı (Alt Kriter 1.5: Performans Yönetimi) ile Konumlandırma Okulu'nun dışsal rekabet analizi gerekliliği (Alt Kriter 1.2: Ekosistemini Anlar) arasında yüksek ve doğrudan uyum tespit edilmiştir. Ayrıca Girişimcilik Okulu'nun yaratıcı yıkım ve inovasyon felsefesi (Alt Kriter 2.3: Yaratıcılık ve İnovasyona Olanak Sağlama) ve Biçimleşme Okulu'nun bütünsel dönüşümü vurgulayan yaklaşımı (Kriter 2: Kurum Kültürü ve Liderlik) ile güçlü bir örtüşme sağlanmıştır. Sonuç olarak, kurulan teorik ilişkiler, EFQM Modeli'nin sadece bir kalite yönetim çerçevesi değil, aynı zamanda kuruluşların uzun vadeli varlığını sürdürmesi için esnek ve bütünleşik bir stratejik yönetim felsefesini desteklediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine strategic management approaches, and reveal the extent of their theoretical alignment with the seven criteria of the EFQM 2025 Excellence Model and whether there is a positive relationship between them. Primary data was not used in the study; secondary sources such as academic literature, foundational works explaining strategic management approaches, and the official documents of the EFQM 2025 Model were consulted. Theoretical matrixing, content matching, and conceptual content analysis methods were used together in the analysis of the data, as these methods offer a strong approach in the comparative examination of abstract theoretical frameworks. The findings showed that the EFQM Model 2025 synthesizes structural and systematic elements originating from different schools of strategic thought within its own framework. High and direct alignment was particularly identified between the systematic and control-focused approach of the Planning School (Sub-Criterion 1.5: Performance Management) and the necessity for external competitive analysis required by the Positioning School (Sub-Criterion 1.2: Understanding its Ecosystem). Furthermore, a strong overlap was achieved with the creative destruction and innovation philosophy of the Entrepreneurial School (Sub-Criterion 2.3: Enabling Creativity and Innovation) and the approach emphasizing holistic transformation of the Configuration School (Criterion 2: Organizational Culture and Leadership). Consequently, the established theoretical relationships demonstrated that the EFQM Model is not only a quality management framework but also supports a flexible and integrated strategic management philosophy for organizations to maintain their long-term existence.