Fertil ve infertil endometriyozis hastalarının ötopik endometriyum dokularında hoxa-10 gen ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of hoxa 10 gene expression in eutopic endometrium tissue of fertile and infertile patients
- Tez No: 480860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEK DOĞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometriyozis, HOXA-10, implantasyon, infertilite, endometriosis, HOXA-10, implantation, infertility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Özet Ozcan, C. Fertil ve infertil endometriyozis hastalarının ötopik endometriyum dokularında HOXA-10 gen ekspresyonunun değerlendirilmesi Amaç: Endometriyozis sık görülen, benign, kronik, fertil dönemdeki kadınlarda pelvik ağrı ve infertiliteye neden olması sebebiyle hayat kalitesini bozan bir hastalıktır. Endometriyozis ile ilişkili infertilitenin ana nedenlerden biri, endometriyumdaki bozulmuş gen ekspresyonuna bağlı implantasyon başarısızlığı olabilir. Homeobox-A (HOXA) genleri implantasyonla ilgili hedef genlerin transkripsiyon faktörüdür. Çalışmamızda endometriyozisi olan fertil ve infertil hastalardan alınan endometriyum dokusunda, HOXA-10 geninin mRNA ekspresyon düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırdık. Ayrıca cerrahi sırasında endometriyomadan alınan örneklerde HOXA-10 ekspresyon düzeylerini inceleyerek yüksek Revize Amerikan Fertilite Cemiyeti Sınıflamasına (rAFS) skoruna sahip şiddetli endometriyozis olguları ile daha hafif endometriyozis olguları arasında fark olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada benzer demografik özellikleri olan ve endometriyoma nedeni ile cerrahi yapılan 11 fertil, 11 infertil hasta ile birlikte endometriyozis yönünde bulgu ya da yakınması olmayan 11 sağlıklı fertil hastadan sekretuar fazda alınan endometriyum örnekleri ve endometriyoma cerrahisi sırasında endometriyoma dokusundan alınan örnekler kullanıldı. Örneklerde eş zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile HOXA-10 mRNA ekspresyon düzeyleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda endometriyozisi olan fertil hastaların ötopik endometriyumunda kontrol grubuna göre HOXA-10 mRNA ekspresyon düzeyi düşük izlenmiştir (1,871 kat azalmıştır). Endometriyozisi olan infertil hastaların ötopik endometriyumunda HOXA-10 mRNA ekspresyon düzeyi ise hem kontrol grubuna göre hem fertil endometriyozisli hastalara göre belirgin şekilde düşük izlenmiştir (Kontrol grubuna göre 3,509, endometriyozisli hastalara göre 1,778 kat azalmıştır). Sonuç: Fertil ve infertil endometriyozis hastalarındaki ekspresyon düzeyleri arasındaki fark, endometriyozis ile ilişkili infertilitenin nedenlerinden birinin bozulmuş HOXA-10 geni ekspresyonu olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Ozcan C. Evaluation of Hoxa 10 gene expression in eutopic endometrium tissue of fertile and infertile patients. Object: Endometriosis is a common, benign, chronic, life quality disrupting disease due to the cause of pelvic pain and infertility at childbearing age women. One of the major reasons of endometriosis associated infertility might be implantation failure due to altered gene expressions at endometrium. Homeobox-A (HOXA) genes are transcription factor of implantation related target genes. In our study, we compared HOXA-10 gene mRNA expression levels in endometrial tissue that was collected from fertile and infertile women with endometriosis and from healthy controls. Furthermore, we investigated the difference of HOXA-10 expression levels between the endometrioma samples which are taken during the surgery from high Revised American Fertility Society (rAFS) classification scored severe endometriosis and non-severe endometriosis patients. Methods: We used endometrial tissue which was collected at secretory phase from 11 fertile and 11 infertile patients undergoing endometrioma surgery and 11 healthy controls with similar demographic characteristics without sign or symptoms of endometriosis and endometrioma samples taken during the surgery. These samples were examined with real-time polymerase chain reaction (PCR) for HOXA-10 gene mRNA expression levels. Results: HOXA-10 mRNA levels in eutopic endometrium of fertile patients with endometriosis were lower than control group (1,871 fold down-regulated). HOXA-10 mRNA expression levels in eutopic endometrium of infertile patients with endometriosis were lower than both control groupandfertile patients with endometriosis (3,509 fold down-regulated compared with control group and 1,778 fold down-regulated compared with fertile patients with endometriosis, respectively). Conclusion: The alteration of endometrial HOXA-10 expression levels between fertile and infertile patients with endometriosis suggests that it may be one of the underlying causes of endometriosis associated infertility.