Kimliğin yeniden keşfi: Simone de Beauvoir'in Yıkılmış Kadın eserinde kadın imgesi ve güçlenme anlatıları
Rediscovery of identity: The image of women and narratives of empowerment in Simone de Beauvoir's the Woman Destroyed
- Tez No: 1009707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN GÜRSES ŞANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güçlü Kadın, Kadın Kimliği, Kadında Dayanıklılık, Simone De Beauvoir, Yıkılmış Kadın, Kadın imgesi, Kimliğin Yeniden Keşfi, Strong Woman, Female Identity, Female Resilience, Simone De Beauvoir, Devastated Woman, The Image of Woman, Rediscovering the Identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Simone de Beauvoir'un Yıkılmış Kadın adlı eseri, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri ve baskılar altında nasıl şekillendiklerini, bu baskılara karşı nasıl direndiklerini derinlemesine inceler. Tüm dünyada kadınlar genellikle toplumun belirlediği cinsiyet normlarına uymak zorunda hisseder ve bu normlar genellikle kadınların özgürlüklerini kısıtlamaktadır. Ancak çalışmamızın bütüncesini oluşturan eserdeki üç hikâyede de kadınlar tüm yaşadıklarına ve tanıklıklarına rağmen bu baskılara direnir ve güçlenme çabalarıyla kendi kimliklerini oluşturmaya çalışırlar. Bu çalışmada Simone de Beauvoir'ın Yıkılmış Kadın adlı eserinde kadın figürü bağlamında dayanıklılık ve güçlenme hikayelerinin tasvirinin derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada“Kimliğin Yeniden Keşfi: Yıkılmış Kadın”kitabındaki karakterleri ve deneyimlerini analiz edilerek, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalan kadınların dayanıklılık ve güçlenme alanındaki çok yönlü boyutları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Eserde, kadın karakterlerin genellikle toplumsal baskılara maruz kaldığı, yıkılmış hissettiği ancak direniş göstererek güçlenme çabalarında bulunduğu vurgulanmıştır. Beauvoir, kadınların yaşadıkları zorluklara karşı dirençli olmaları gerektiğini, kendi hakları için mücadele etmelerinin, güçlenmelerini ve toplumda daha etkili bir rol oynamalarını sağlayacağına işaret etmektedir. Eserdeki kadın karakterlerin özellikleri arasında toplumsal baskıya maruz kalma, yıkılmış hissetme, direniş gösterme, güçlenme çabalarında bulunma ve dayanışma içinde olma yer alır. Beauvoir, kadınların toplumsal değişim için mücadele etmelerinin ve özgürlüklerini kazanmalarının önemine dikkat çeker. Yıkılmış Kadın, kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadelelerini içeren önemli bir kaynak olarak kabul edilmekte ve kadınların güçlenme ve özgürlük arayışlarına ışık tutmaktadır. Beauvoir'un bu eseri, feminist araştırmalar ve literatür için önemli bir referans noktası oluşturmuş ve kadınların içlerindeki gücü keşfetmeleri ve kendi hayatlarını şekillendirmeleri gerektiği mesajını verdiği açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Simone de Beauvoir's The Woman Who Was Destroyed examines in depth how women are shaped by gender roles and pressures, and how they resist these pressures. All over the world, women generally feel obliged to conform to the gender norms determined by society, and these norms often restrict women's freedom. However, in the three stories in the work that constitute the body of our study, women resist these pressures despite all they have experienced and witnessed, and try to establish their own identities through efforts to become stronger. This study aims to deeply examine the depiction of stories of resilience and empowerment in the context of the female figure in Simone de Beauvoir's The Woman Who Was Destroyed. In line with this purpose, the study attempts to reveal the multifaceted dimensions of resilience and empowerment of women who face various difficulties by analyzing the characters and experiences in the book“Rediscovering Identity: The Woman Who Was Destroyed”. In the work, it is emphasized that female characters are generally exposed to social pressures, feel devastated, but strive to become stronger by resisting. Beauvoir points out that women should be resilient against the difficulties they experience, and that fighting for their own rights will enable them to become stronger and play a more effective role in society. The characteristics of the female characters in the work include being subject to social oppression, feeling devastated, showing resistance, making efforts to gain strength, and being in solidarity. Beauvoir draws attention to the importance of women fighting for social change and gaining their freedom. Devastated Woman is considered an important source that includes women's struggles with gender inequality and sheds light on women's search for empowerment and freedom. Beauvoir's work has become an important reference point for feminist studies and literature, and it has been revealed that it conveys the message that women should discover their inner power and shape their own lives.