Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında olağanüstü hallerde ceza hukuku güvenceleri
Criminal law guarantees in states of emergency in the context of the European Convention on Human Rights
- Tez No: 1009726
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Anayasa hukuku, Avrupa insan hakları hukuku, Ceza muhakemesi hukuku, Kamu hukuku, Karşılaştırmalı hukuk, Türk Anayasası, Türk ceza hukuku, Constitution, Constitutional law, European law of human rights, Law of criminal procedure, Public law, Comparative law, Turkish Constitution, Turkish criminal law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ceza hukuku, kişi hak ve özgürlükleri bakımından bir güvence sistemi oluşturur. Bu güvence sistemi olağan dönem şartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Olağanüstü hal dönemlerinde kişi hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılmasına bağlı olarak ceza hukuku güvenceleri de sınırlandırılabilmektedir. Çalışmamızın amacı, olağanüstü hal dönemlerinde ceza hukuku güvencelerinin sınırlandırılmasının sınırını ortaya koymaktır. Bu kapsamda, olağanüstü hallerde kanunilik, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve adil yargılanma hakkına ilişkin güvence sistemi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarından yararlanılmak suretiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Criminal law constitutes a system of guarantee for individual rights and freedoms. This guarantee system is prepared in accordance with the conditions of the ordinary period. In times of state of emergency, criminal law guarantees may also be limited depending on the limitation of individual rights and freedoms. The aim of our study is to reveal the limits of the limitation of criminal law guarantees in times of state of emergency. In this context, the system of guarantees regarding legality, the right to liberty and security of person and the right to a fair trial in states of emergency is analyzed within the framework of the European Convention on Human Rights, by utilizing the decisions of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court.