Eurupean law of human rights and state sovereignty: The case of Turkey
Avrupa İnsan Hakları Hukuku ve devlet egemenliği: Türkiye örneği
- Tez No: 62893
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Devlet Egemenliği, Rıza, Hukukun Egemenliği, Hükümet Rasyonalitesi, Olağanüstü Hal, Askıya Alma IV, Human Rights, State Sovereignty, Consent, Rule of Law, Governmental Rationality, Emergency, Derogation III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz AVRUPA İNSAN HAKLARI HUKUKU VE DEVLET EGEMENLİ?İ: TÜRKİYE ÖRNE?İ Peker, Bülent Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Şubat 1997, 100 sayfa Bu çalışma, Avrupa İnsan Hakları Hukuku bağlamında devlet egemenliği sorununu incelemiştir. Bu amaçla, Avrupa İnsan Haklan Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile çeşitli davalarda savunmacı olarak bu kuruluşlara yanıt veren Yüksek Sözleşmeci Devlet hükümetleri arasındaki argümana dayalı karşılaşmaları çözümlemiştir. Bu karşılaşmalarda,“rıza”ve“devlet güvenliği”kavramlarıyla ilişkili olarak devlet egemenliğinin terimleri yeniden tanımlanmaktadır. Çalışma, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında olağanüstü hal rejimlerinin ve devletlerin Sözleşme hükümleri yerine bu hükümlere aykırılık içeren kendi hukuk kurallarını uyguladıkları durumların denetlenmesi konularına odaklanmıştır. Bu amaçla, özellikle 1980 askeri darbesinden sonraki dönemde ortaya çıkan insan hakları ihlallerine ilişkin ilk davadan bu yana Türkiye örneği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUROPEAN LAW OF HUMAN RIGHTS AND STATE SOVEREIGNTY: THE CASE OF TURKEY Peker, Bülent M.S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp February 1997, 100 pages This thesis will explore the problem of state sovereignty in the context of the European law of human rights. In so doing, it will analyse the argumentative encounters between, on the one hand, the European Commission on Human Rights and European Court of Human Rights, and, on the other, the governments of states responding to allegations of human rights violations before these organs. These encounters involve negotiations of the terms of state sovereignty in connection with the notions of“consent”and“state security”. The thesis will focus on the issue of the control of emergency regimes and of the state derogations from the Convention. In so doing, it will analyse the case of Turkey since the coup d'Etat of 1 980.