HEKİMLERDE MALPRAKTİS KORKUSUNUN MESLEKİ DOYUMA ETKİSİ
The Effect of Fear of Malpractice on Job Satisfaction Among Physicians
- Tez No: 1009740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Malpraktis, Malpraktis Korkusu, Mesleki Doyum, Fear of Malpractice, Job Satisfaction, Medical Malpractice, Physicians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hekimlerin malpraktis korku düzeylerinin, mesleki doyum düzeylerinin, bu düzeyleri etkileyen faktörlerin ve malpraktis korkusu ile mesleki doyum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve gözlemsel tipteki bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 285 hekim ile 5 Şubat– 14 Mart 2026 tarihleri arasında yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, Malpraktis Korku Ölçeği (MKÖ) ve Mesleki Doyum Ölçeği (MDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Hekimlerin MKÖ puan ortalaması 22,36±6,11, MDÖ puan ortalaması 66,43±12,39 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %76,1'i malpraktis konusunda eğitim almamış olup %77,2'si zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmıştı. MKÖ ile MDÖ arasında negatif yönde, zayıf düzeyde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (rho=−0,222; p<0,001). Malpraktis davası öyküsü olan (p<0,001) ve sigorta yaptıran (p=0,002) hekimlerin MKÖ puanı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Günlük muayene sayısı malpraktis korkusuyla pozitif, mesleki doyumla negatif ilişki göstermiştir. Mesleki unvan ve deneyim arttıkça mesleki doyum yükselmekteydi. Sonuç: Hekimlerin %73'ünde yüksek seviyede malpraktis korkusu saptandı. Hekimlerin mesleki doyum düzeyleri orta düzeydeydi. Malpraktis davası öyküsü olan ve sigorta yaptıran hekimlerin malpraktis korkusu daha yüksekti. Günlük hasta sayısı arttıkça malpraktis korkusu artmakta, mesleki doyum azalmaktaydı. Mesleki deneyim ve mesleki unvanın artmasıyla mesleki doyum yükselmekteydi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the levels of malpractice fear and job satisfaction, the factors influencing these levels, and the relationship between malpractice fear and job satisfaction among physicians working at a training and research hospital. Materials and Methods: This cross-sectional, observational study was conducted among 285 physicians at University of Health Sciences, Istanbul Bagcilar Training and Research Hospital between 5 February and 14 March 2026 using face-to-face questionnaires. Data were collected using a sociodemographic form, the Malpractice Fear Scale (MFS), and the Job Satisfaction Scale (JSS). Statistical analyses included the Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, independent samples t-test, ANOVA, and Spearman correlation analysis. Results: The mean MFS and JSS scores were 22.36±6.11 and 66.43±12.39, respectively. Of the participants, 76.1% had not received malpractice-related training and 77.2% had mandatory professional liability insurance. A negative, weak, and significant correlation was found between MFS and JSS (rho=−0.222; p<0.001). MFS scores were significantly higher among physicians with a history of malpractice litigation (p<0.001) and those with mandatory liability insurance (p=0.002). Daily patient volume correlated positively with malpractice fear and negatively with job satisfaction. Job satisfaction increased with professional experience and professional title. Conclusion: A high level of malpractice fear was identified in 73% of the physicians. Physicians' job satisfaction was at a moderate level. Malpractice fear was higher among physicians with a history of malpractice litigation and those with mandatory liability insurance. As daily patient volume increased, malpractice fear increased and job satisfaction decreased. Job satisfaction increased with professional experience and professional title.