Perfüzyonistlerin mesleki tükenmişlik düzeyinin iş tatminine etkisi
The effect of professional burnout levels of perfusionists on job satisfaction
- Tez No: 1009739
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Perfüzyonist, Mesleki tükenmişlik, İş tatmini, Sağlık çalışanları, Perfüzyonistler, Tükenmişlik-mesleki, Perfusionist, Occupational burnout, Job un satisfaction, Healthcare professionals, Perfusionists, Burnout-professional
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
Özet
Giriş: Açık kalp cerrahisinin görünmez çalışanları olan perfüzyonistler, ameliyat boyunca hastanın yaşam fonksiyonlarını bir cihaz vasıtasıyla devam ettirerek hayati bir sorumluluk üstlenmektedir. Hata payının olmadığı, yüksek dikkat ve yoğun stres altında yapılan bu meslek, çalışanları zamanla fiziksel ve duygusal yıpranma süreciyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu araştırmanın asıl amacı, perfüzyonistlerin yaşadığı mesleki tükenmişlik düzeyinin, işlerinden aldıkları doyum üzerindeki etkisini incelemektir. Aynı zamanda bu ilişkiyi şekillendiren demografik faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri, Türkiye genelinde herhangi bir hastanede aktif olarak görev yapan 140 perfüzyonistten çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcılara ''Maslach Tükenmişlik Envanteri'' ve ''İş Tatmini Ölçeği'' uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, kişi kendini ne kadar tükenmiş hissederse yaptığı işten aldığı memnuniyetin de o kadar azaldığını göstermektedir. Yani tükenmişlik arttıkça, işten duyulan tatmin düşmektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre, perfüzyonistler orta düzeyde tükenmişlik yaşamaktadır. Bu durumun en belirgin alt boyutu ise duygusal tükenme boyutudur. Demografik veriler incelendiğinde, kadın perfüzyonistlerin erkek meslektaşlarına oranla daha yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadığı görülmektedir. Buna karşın, kişisel başarı hissinin de daha yüksek olması oldukça dikkat çekicidir. Mesleki deneyim açısından incelendiğinde ise özellikle mesleğin ilk 1-10 yıllık döneminde sürecin daha kırılgan olduğu, 10 yıl ve üzeri deneyime sahip olanların ise stresle daha iyi başa çıkabildiği görülmüştür. Ayrıca evli ve ekonomik durum algısı iyi çalışanların işlerinden daha fazla tatmin oldukları da görülmektedir. Sonuç: Bu çalışma, perfüzyonistlerin iş tatminini artırmanın ve tükenmişliği azaltmanın yalnızca çalışanların fiziksel ve duygusal sağlığı için önemli olmadığını aynı zamanda hasta güvenliği ve kalp cerrahisinin sürdürülebilirliği açısından da önemli bir gereklilik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Perfusionists, the unseen professionals of open-heart surgery, undertake a vital responsibility by sustaining the patients' vital functions via an extracorporeal device throughout operations. This profession, characterized by a zero margin for error, requires sustained high concentration under intense stress, inevitably exposing these professionals to physical and emotional exhaustion over time. The primary objective of this study is to investigate the impact of occupational burnout levels experienced by perfusionists on their job satisfaction, while also identifying the demographic factors that modulate this relationship. Material and Methods: Data were collected via an online questionnaire from 140 perfusionists actively working in various hospitals across Turkey. The“Maslach Burnout Inventory”and the“Job Satisfaction Scale”were administered to the participants. Results: The findings indicate a negative correlation: as the level of perceived burnout increases, job satisfaction correspondingly decreases. According to the results, perfusionists experience a moderate level of burnout, with emotional exhaustion being the most prominent sub-dimension of this phenomenon. An analysis of demographic data reveals that female perfusionists experience higher levels of burnout compared to their male counterparts; conversely, it is noteworthy that their sense of personal accomplishment is also higher. Regarding professional experience, practitioners in their first 1 to 10 years are observed to be more vulnerable to burnout, whereas those with 10 or more years of experience demonstrate better stress-coping mechanisms. Furthermore, employees who are married and those who perceive their economic status positively report higher levels of job satisfaction. Conclusion: This study demonstrates that enhancing job satisfaction and reducing burnout among perfusionists is not only important for the physical and emotional well-being of healthcare professionals, but also constitutes a critical requirement for patient safety and the sustainability of cardiac surgery.