Akuakültür tesislerinin atık suyunda deniz marulu (Ulva rigida) yetiştiriciliği
Culture of lettuce (Ulva rigida) in wastewater of aquaculture facilities
  1. Tez No: 1009747
  2. Yazar: MUHAMMET KÜRŞAT BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil deniz yosunu, Ulva spp, Tilapia, Balık atığı, biyolojik iyileştirme, IMTA, Green seaweed, Ulva spp, Tilapia, Fish effluent, bioremediation, IMTA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Su ürünleri yetiştiriciliği, FAO istatistiklerine göre yılda %5'ten fazla değerle dünyanın en hızlı büyüyen gıda endüstrisidir ve avcılık balıkçılığının küresel olarak azalması nedeniyle bu eğilim muhtemelen devam edecektir. Ancak su ürünleri yetiştiriciliği artık bir yol ayrımındadır ve sürdürülebilirliğinin ele alınması gereken birçok kritik yönü vardır. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün karşılaştığı zorluk, ekosistemin özümseme kapasitesini aşmadan mevcut üretim seviyelerinin nasıl korunacağı ve hatta bu üretim seviyelerinin nasıl genişletileceğidir. Entegre Çoklu Trofik Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin (IMTA) endüstri için önemli hale gelebileceği yer burasıdır. Bu çalışmada, İzmir kıyılarında doğal olarak yayılış gösteren Deniz Marulu'nun (Ulva rigida, C. Agardh, 1823), Nil Tilapia'sının (Oreochromis niloticus, Linnaeus, 1758) atıksuları ile Su Ürünleri Sistemlerinde yetiştirilme potansiyeli belirlenmiştir. Çalışma sırasında Ulva rigida'nın besin (nitrit, nitrat, amonyum ve fosfat) giderme kapasitesi, Ulva rigida 'nın günlük büyüme hızı ve biyokütle verimi analiz edilmiştir. Bu amaçla, değişen konsantrasyonlarda atık su içeren beş farklı grup (Sırasıyla %25, %50, %75, %100) kurulmuştur ve bunlardan biri kontrol grubu olarak görev yapmaktadır. Çalışma sonucunda; gruplardaki spesifik günlük büyüme oranı 1,36±0,54 (%0 konsantrasyon), 4,58±0,88 (%25 konsantrasyon), 6,25±0,74 (%50 konsantrasyon), 8,82±1,51 (%75 konsantrasyon) ve 10,15±0,25 (%100 konsantrasyon) olarak sıralanmaktadır. Büyüme oranı en çok olan grup ise %100 konsantrasyonlu grup olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aquaculture industry is currently the fastest growing food industry in the world in terms of value, with an annual growth rate of over 5% according to the FAO. This trend is likely to continue due to the global decline of game fisheries. This trend is likely to persist as capture fisheries decline globally. However, aquaculture is currently at a crossroads, with numerous critical sustainability issues that require attention. The challenge for the aquaculture industry is to maintain and potentially increase current production levels while ensuring that the ecosystem's assimilative capacity is not exceeded. This is where Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) could become a crucial aspect for the sector. In this study, cultivation potential of Sea Lettuce (Ulva rigida, C. Agardh, 1823), naturally distributed on the coast of Izmir, with the wastewater generated by Nile Tilapia (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1758) in Aquaculture Systems was determined. During the study, removing nutrient (nitrite, nitrate, ammonium, and phosphate) capacity of Ulva rigida, daily growth rate, and biomass yield of Ulva rigida were analyzed. To this end, five distinct groups comprising wastewater at varying concentrations (25%, 50%, 75%, and 100%, respectively) have been established, with one serving as the control group. The specific daily growth rate in each group is as follows: 1.36±0.54 (0% concentration), 4.58±0.88 (25% concentration), 6.25±0.74 (50% concentration), 8.82±1.51 (75% concentration) and 10.15±0.25 (100% concentration). The group exhibiting the highest growth rate was that containing 100% of the concentration.