Operatif histeroskopide mekanik doku çıkarıcı sistemlerin etkinliği ve güvenliği 510 olgunun retrospektif değerlendirmesi
Effectiveness and safety of mechanical tissue removal systems in operative hysteroscopy: Retrospective evaluation of 510 cases
- Tez No: 1009768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT AKGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Histeroskopi, mekanik doku çıkarıcı sistem, histeroskopik morselatör, endometrial polip, submüköz miyom, Hysteroscopy, mechanical tissue removal system, hysteroscopic morcellator, endometrial polyp, submucous myoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde intrauterin patolojiler nedeniyle mekanik doku çıkarıcı sistem kullanılarak operatif histeroskopi uygulanan hastaların demografik özelliklerini, cerrahi sonuçlarını, güvenlik profilini ve histopatolojik bulgularını retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01/03/2023 - 23/08/2024 tarihleri arasında mekanik doku çıkarıcı sistem kullanılarak operatif histeroskopi uygulanan 510 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, operasyon endikasyonları, intraoperatif verileri (operasyon süresi, sıvı defisiti, cerrahi başarı, komplikasyonlar) ve postoperatif histopatolojik sonuçları kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 510 hastada en sık operasyon endikasyonu AUB idi. Mekanik doku çıkarıcı sistem ile lezyonların %98,6'sında tam çıkarım sağlandı. Ortalama operasyon süresi yaklaşık 6 dakika olarak saptandı. Komplikasyon oranı %1,2 olup ciddi majör komplikasyon izlenmedi. Nullipar hastalarda, leiomyom olgularında ve non-touch tekniği pozitif olan durumlarda operasyon süresi ve sıvı defisiti anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Histopatolojik değerlendirmede olguların büyük çoğunluğu benign patolojilerden oluşmakta olup, klinik ön tanı ile histopatolojik tanı arasında yüksek uyum saptandı. Sonuç: Mekanik doku çıkarıcı sistemler, intrauterin patolojilerin tedavisinde yüksek başarı oranı, kısa operasyon süresi ve düşük komplikasyon oranı ile güvenli ve etkili bir yöntemdir. Özellikle endometrial polipler ve uygun seçilmiş submüköz miyom olgularında, rezektoskopik tekniklere güçlü bir alternatif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the demographic characteristics, procedural outcomes, safety profile, and histopathological results of patients who underwent operative hysteroscopy using mechanical hysteroscopic tissue removal systems for intrauterine pathologies in our clinic. Materials and Methods: This retrospective study included 510 patients who underwent operative hysteroscopy with a mechanical tissue removal system at the Department of Obstetrics and Gynecology, S.B.Ü. Gazi Yasargil Training and Research Hospital, between 01/03/2023 - 23/08/2024 Demographic data, surgical indications, intraoperative parameters (operative time, fluid deficit, surgical success, complications), and postoperative histopathological findings were recorded and statistically analyzed. Results: AUB were the most common indication for surgery. Complete removal of the lesion was achieved in 98.6% of cases. The mean operative time was approximately 6 minutes. The overall complication rate was 1.2%, with no major complications observed. Operative time and fluid deficit were significantly higher in nulliparous patients, cases with leiomyomas, and in procedures with positive non-touch technique. Histopathological evaluation revealed predominantly benign lesions, and a high concordance was observed between preoperative clinical diagnosis and final histopathological findings. Conclusion: Mechanical hysteroscopic tissue removal systems are safe and effective tools for the management of intrauterine pathologies, providing high surgical success rates, short operative times, and low complication rates. They represent a strong alternative to conventional resectoscopic techniques, particularly for endometrial polyps and selected submucous myomas.