Serum fibronektin, fibroblast aktivatör protein (FAP) ve asprosin düzeylerinin adölesan idiopatik skolyoz kliniği ile ilişkisi
The association of serum fibronectin, fibroblast activation protein (FAP) and asprosin levels with the clinical features of adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 1009777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İKBAL ÖZEN KÜÇÜKÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Biochemistry, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: AİS, Asprosin, FAP, cFn, Cobb açısı, VKİ, AIS, Asprosin, FAP, cFn, Cobb Angle, BMI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adölesan İdiyopatik Skolyoz (AİS), omurganın üç boyutlu deformitesi ile karakterize olup etiyopatogenezi tam olarak açıklanamamıştır. Bu çalışmada enerji metabolizması ile ilişkili asprosin, hücresel fibronektin (cFn) ve fibroblast aktivasyon proteini (FAP) serum düzeylerinin AİS hastalarında değerlendirilmesi; bu biyobelirteçlerin Cobb açısı ve VKİ ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 10–18 yaş aralığında AİS tanılı 42 hasta ve yaş–cinsiyet uyumlu 42 sağlıklı kontrol dahil edildi. Serum biyobelirteçleri ELISA yöntemiyle analiz edildi. Cobb açısı ölçümleri standart skolyoz radyografilerinde uç vertebralar kullanılarak hesaplandı. Tanısal değerlendirmede ROC analizi; değişkenler arası ilişkilerde Spearman korelasyon testi uygulandı. Bulgular: AİS grubunda ortalama yaş 14.81 ± 1,93 yıl, ortalama Cobb açısı 19,93° ± 9.28° bulundu. VKİ değerleri AİS grubunda kontrollere göre anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Serum asprosin (31.99 ± 21.93 ng/mL) ve cFn (5.53 ± 1.38 µg/mL) AİS grubunda anlamlı derecede yüksek (p=0.048 ve p<0.001), FAP ise daha düşük bulundu (643.69 ± 678.91 / 912.55 ± 721.07 ng/mL; p=0.029). ROC analizinde en yüksek tanısal doğruluk cFn'de izlendi (AUC=0.736). Cobb açılarına göre yapılan alt grup analizinde (<20° ve ≥20°), cFn ve asprosin düzeyleri istatistiksel anlamlılık göstermedi (p=0.068 ve p=0.099); ancak her iki biyobelirteç de Cobb ≥20° olan hastalarda daha düşük eğilim gösterdi (cFn: 5.91→5.14 µg/mL; asprosin: 37.69→26.30 ng/mL). FAP düzeyleri ise gruplar arasında farklılık göstermedi (p=0.567). Cobb açısı, tüm hasta grubunda cFn (r=0.304, p=0.005) ve asprosin (r=0.242, p=0.047) ile pozitif korelasyon gösterdi. Sonuç: AİS'te artmış serum cFn ve asprosin düzeyleri ile Cobb açısı arasındaki pozitif ilişki, bu biyobelirteçlerin deformite süreciyle bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak Cobb ≥20° alt grup incelemesinde biyobelirteç düzeylerinin anlamlı şekilde ayrışmaması, şiddet artışının biyokimyasal yanıtı tek başına belirlemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate serum levels of asprosin, cellular fibronectin (cFn), and fibroblast activation protein (FAP) in adolescents with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS), and to investigate their associations with Cobb angle severity and body mass index (BMI). Materials and Methods: 42 AIS patients and 42 age-matched healthy controls aged 10–18 years were included. Serum biomarker levels were measured using ELISA. The Cobb angle was measured on standard radiographs. ROC and Spearman correlation analyses were performed. Results: The mean age of AIS patients was 14.81 ± 1.93 years, and the mean Cobb angle was 19,93° ± 9.28°. Body mass index values were significantly lower in AIS patients compared with controls (p <0.05). Serum asprosin (31.99 ± 21.93 ng/mL) and cFn (5.53 ± 1.38 µg/mL) levels were significantly higher in AIS patients (p = 0.048 and p <0.001, respectively), whereas FAP levels were significantly lower (p = 0.029). Among the biomarkers, cFn demonstrated the highest diagnostic accuracy in ROC analysis (AUC = 0.736). In analyses stratified by the Cobb angle (<20° / ≥20°), neither cFn nor asprosin showed statistically significant differences between subgroups (p = 0.068 and p = 0.099, respectively). Nevertheless, both biomarkers exhibited lower mean values in the ≥20° subgroup (cFn decreased from 5.91 to 5.14 µg/mL; asprosin decreased from 37.69 to 26.30 ng/mL). FAP levels showed no significant difference between Cobb angle subgroups (p = 0.567). Within the AIS cohort, the Cobb angle correlated positively with cFn (r = 0.304, p = 0.005) and asprosin (r = 0.242, p = 0.047). Conclusion: Elevated serum asprosin and cFn levels, together with their positive correlations with the Cobb angle, support a potential biochemical involvement in the pathophysiology and progression of AIS. However, the absence of statistically significant differences between Cobb angle–based subgroups suggests that curve severity alone may not be sufficient to predict serum biomarker alterations.