Sivil havacılık çalışanlarında iş güvenliği algısı ve teknofobik tutumlar arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
Study on the relationship between occupational safety perception and technophobic attitudes among civil aviation employees
  1. Tez No: 1009795
  2. Yazar: MURAT TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Sivil Havacılık, Business Administration, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik kültürü, Sivil havacılık, Yeni teknolojilerin kabülü ve reddi, İnsan-teknoloji ilişkisi, İş sağlığı ve güvenliği, Safety culture, Civil aviation, Acceptance and rejection of new technologies, Human-technology relationship, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sivil havacılık sektöründe çalışanların teknofobik tutumları ile iş güvenliği algısı ve iş güvenliği iletişimi arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiştir. Çalışmanın örneklemini sivil havacılık sektöründe farklı görev tanımlarıyla çalışan 166 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgiler, Teknofobik Tutumlar Ölçeği ve İş Güvenliği Kültürü Ölçeğinden oluşan üç bölümlü bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma modelinde yer alan ilişkiler, varyans tabanlı yapısal eşitlik modellemesi yaklaşımı olan PLS-SEM kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçüm modeli ve yapısal model birlikte değerlendirilmiş; hipotez testleri bootstrap sonuçlarına dayalı olarak yorumlanmıştır. Bulgular, teknofobik tutumlar ile iş güvenliği algısı arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermiştir (β = -0.262; t = 3.136; p = 0.002). Teknofobik tutumlar ile iş güvenliği iletişimi arasında da negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (β = -0.216; t = 2.284; p = 0.022). Bu doğrultuda H1 ve H2 desteklenmiştir. Sonuçlar, örneklemin teknolojiyle yoğun çalışan ve görece homojen bir gruptan oluşmasıyla birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma, sivil havacılık bağlamında teknofobik tutumları iş güvenliği algısı ve iş güvenliği iletişimiyle birlikte ele alarak ilgili literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationships between technophobic attitudes, occupational safety perception, and occupational safety communication among employees in the civil aviation sector. A correlational survey design was adopted. The sample consisted of 166 employees working in various positions within the civil aviation sector. A three-part questionnaire was used as the data collection instrument, including demographic questions, the Technophobic Attitudes Scale, and items from the Occupational Safety Culture Scale. The relationships in the research model were analyzed using PLS-SEM, a variance-based structural equation modeling approach. The measurement model and the structural model were evaluated together, and hypothesis testing was interpreted based on bootstrap results. The findings indicated a negative and statistically significant relationship between technophobic attitudes and occupational safety perception (β = -0.262; t = 3.136; p = 0.002). A negative and statistically significant relationship was also found between technophobic attitudes and occupational safety communication (β = -0.216; t = 2.284; p = 0.022). Accordingly, H1 and H2 were supported. The results were evaluated considering that the sample consisted of a relatively homogeneous group working intensively with technology. This study contributes to the relevant literature by examining technophobic attitudes together with occupational safety perception and occupational safety communication in the civil aviation context.