Vitreomaküler yüzey patolojisi nedeniyle cerrahi uygulanan olguların karşı gözlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the fellow eyes of patients undergoing surgery for vitreomacular interface disorders
  1. Tez No: 1009804
  2. Yazar: İSMAİL TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM DİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epiretinal membran, Göz hastalıkları, Makuler delik, Tomografi-optik koherens, Vitreus, Epiretinal membrane, Eye diseases, Macular hole, Tomography-optical coherence, Vitreous
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Vitreomaküler yüzey patolojileri, ileri yaş grubunda sık görülen ve görme fonksiyonunu anlamlı ölçüde etkileyebilen retinal hastalıklar arasında yer almakta olup, klinik pratikte çoğunlukla tek göz odaklı değerlendirilmekte ve yönetilmektedir. Bu çalışmanın amacı, vitreomaküler yüzey patolojileri nedeniyle cerrahi uygulanmış hastalarda karşı gözün yapısal ve klinik özelliklerini değerlendirmek, karşı gözde patoloji sıklığını, izlem sürecindeki değişimleri ve cerrahi endikasyon gelişimini ortaya koymaktır. Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2018–Ocak 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Retina Birimi'nde vitreomaküler yüzey patolojisi nedeniyle bir gözüne vitreoretinal cerrahi uygulanmış 437 takipli hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, takip süreleri ve spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Cerrahi uygulanan gözdeki patoloji tipi ile karşı gözün başlangıç ve takip sonu değerlendirmelerindeki vitreomaküler yüzey patolojileri ve izlem sürecinde karşı gözde cerrahi endikasyon gelişimi analiz edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 66,53±8,35 yıl iken, ortalama takip süresi 21,35 ay idi. Cerrahi uygulanan gözlerde en sık patoloji epiretinal membran (ERM) (%60) iken, bunu tam kat makula deliği (TKMD) (%24,5) ve her iki patolojinin birlikteliği (%15,6) izlemekteydi. Karşı gözün başlangıç değerlendirmesinde hastaların %60,6'sında en az bir vitreomaküler yüzey patolojisi saptandı. İzlem sürecinde karşı gözdeki cerrahi endikasyon gelişme oranı %15,8 olarak belirlendi. Karşı gözde cerrahi endikasyon gelişiminin yaş ve cinsiyetten bağımsız olduğu, esas olarak başlangıçtaki vitreomaküler patoloji tipi ile ilişkili bulunduğu görüldü. Özellikle ERM ve maküler delik spektrumundaki patolojiler yüksek risk grubunu oluştururken, vitreomaküler adezyon (VMA) olgularında izlem süresince cerrahi endikasyonun gelişmediği saptandı. Sonuç olarak, vitreomaküler yüzey patolojileri nedeniyle cerrahi uygulanan hastalarda karşı göz klinik açıdan ihmal edilmemesi gereken aktif bir risk alanıdır. Karşı gözde başlangıç SD-OKT bulguları ve izlem sürecindeki klinik seyri cerrahi gereksinimi öngörmede önemli ipuçları sunmakta olup, karşı gözün sistematik ve uzun dönemli değerlendirilmesi hasta yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Vitreomacular interface disorders are common retinal conditions in the elderly population and may significantly impair visual function; however, in clinical practice, they are often evaluated and managed with a unilateral focus. The aim of this study was to assess the structural and clinical characteristics of the contralateral eye in patients who underwent surgery for vitreomacular interface disorders, to determine the prevalence of contralateral pathology, changes during follow-up, and the development of surgical indications in the fellow eye. This retrospective study included 437 patients who underwent vitreoretinal surgery in one eye for vitreomacular interface disorders and were followed at the Retina Unit of the Department of Ophthalmology, Mersin University Faculty of Medicine, between January 2018 and January 2024. Demographic data, follow-up duration, and spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT) images were retrospectively analyzed. The type of pathology in the operated eye and the presence of vitreomacular interface disorders in the contralateral eye at baseline and at the end of follow-up, as well as the development of surgical indications in the fellow eye during follow-up, were evaluated. The mean age of the patients was 66.53 ± 8.35 years, and the mean follow-up duration was 21.35 months. The most common pathology in the operated eyes was epiretinal membrane (ERM) (60%), followed by full-thickness macular hole (FTMH) (24.5%) and the coexistence of both conditions (15.6%). At baseline evaluation, at least one vitreomacular interface disorder was detected in 60.6% of the contralateral eyes. During follow-up, the rate of development of a surgical indication in the fellow eye was 15.8%. The development of surgical indications in the contralateral eye was found to be independent of age and sex, and was primarily associated with the type of vitreomacular pathology present at baseline. In particular, ERM and macular hole spectrum disorders constituted a high-risk group, whereas no surgical indication developed during follow-up in cases with vitreomacular adhesion (VMA). In conclusion, in patients undergoing surgery for vitreomacular interface disorders, the contralateral eye represents an active risk area that should not be clinically neglected. Baseline SD-OCT findings and the clinical course during follow-up provide important clues for predicting the need for surgery, and systematic, long-term evaluation of the fellow eye is of great importance for optimal patient management.