Playing the narrative: A narratological study of cybertextual communication continuity and co authorship in Baldur's Gate 3
Öyküyü oynamak: Baldur's Gate 3'te sibermetinsel iletişimin sürekliliği ve ortak yazarlık üzerine anlatıbilimsel bir inceleme
- Tez No: 1009831
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR EYÜP BÖLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, İngiliz edebiyatı, Computer games, English literature
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Baldur's Gate 3'ü (Larian Studios, 2023) öykü temelli bir siber-metin olarak ele alır ve onun en belirleyici kırılganlığının anlatısal kopukluk olduğu savunur. Bu kopukluk, anlatısal iletişimde meydana gelen bir siber-metin temelli bozulma olarak, hikayenin seçenekler sunmasına ragmen deneyimin yorumsal düzlemde tutarsız ve parçalı hale gelmesine yol açabilir. Siber-metin kuramını anlatıbilim ile yan yana getiren bu çalışma, BG3'ün bu riski anlatıcının ve anlatıcının stratejik kullanımı yoluyla giderdiğini ileri sürer. Espen Aarseth'in iletişimsel kopukluk kuramından hareketle yola çıkarak, bu kopukluk riskini incelemenin merkezine yerleştirerek tez, BG3'ün anlatısal okunabilirliği, aracılık eden, dış-öyküsel konumda ve stratejik bir anlatıcı ile birlikte, okur-oyuncuları eşzamanlı olarak anlatan hikâyenin özneleri olarak konumlandıran ve sürdürülen bir ikinci tekil şahıs söylemi aracılığıyla yeniden tesis ettiğini göstermektedir. Bu yazı, okur-okuyucuyu eşzamanlı olarak anlatılan hikayenin öznesi konumuna yerleştirir. Anlatıcı, temel işlevleri işaretleyen bir sinyal verici ve betimleyici bir iskele olarak işlev görür; oyun süresi boyunca farklı rotaları istikrara kavuşturur ve epistemik yönelimi anlaşılabilir hale getirir. İletişimsel kopukluğun yeniden tesis edilmesinin motivasyonel boyutunu desteklemek amacıyla bu çalışma, Öz-Belirleme Kuramı'nı kullanarak anlatıcının arabulucuğunda okur oyuncuların bilişsel ve duygusal durumlarını açıklar; bu süreçte özerklik, yeterlik ve ilişkisellik tutrarlı bir anlatı çerçevesi içinde bağlanır. Anlatıcısal arabulucuk ve ikinci tekil şahıs hitap aracılığıyla Baldur's Gate 3, desteklenmiş bir işbirliği yoluyla eş yazarlığın kopukluğu nasıl onardığını ortaya koyar. Sonuç olarak tez, anlatıcının söylemi ve stratejik varlığının siber-metin karmaşıklığı içinde eş-yazarlığı güvence altına aldığını göstererek, öykü temelli video oyunlarını edebi çözümleme nesneleri olarak konumlandırır.
Özet (Çeviri)
This thesis reads Baldur's Gate 3 (Larian Studios, 2023) as a story-based cybertext whose most defining vulnerability is narrative discontinuity, a cybertextual breakdown in narrative communication that can render the story with available options, yet the experience remains interpretively incoherent. Juxtaposing cybertext theory with narratology, the study argues that BG3 mitigates this risk through the narrator and the narrator's strategic narration. Drawing on Espen Aarseth's theory of communication discontinuity and placing this risk of discontinuity as the center of its inquiry, the thesis demonstrates that Baldur's Gate 3 restores narrative legibility through a mediating, extradiegetic, and strategic narrator along with sustained second-person discourse that can situate the reader-players as the protagonists whose story is being concurrently told. The narrator functions as a cardinal signaler and descriptive scaffolder, stabilizing routes and calibrating epistemic orientation across the playthrough. In doing so, the game transforms traversal from solely mechanical orientation into narratively accountable participation. To supplement the motivational dimension of the restoration of communication discontinuity, the study employs Self-Determination Theory to shed light on the cognitive and affective states of the reader-players in the mediation of the narrator who binds autonomy, competence, and relatedness within a coherent narrative frame. Through narratorial mediation and second-person address, Baldur's Gate 3 shows how co-authorship restores the discontinuity through supported collaboration. Ultimately, the thesis positions story-based video games as objects of literary analysis by demonstrating how the narrator's discourse and strategic presence secure co authorship across cybertextual complexity.