Özdemir Asaf'ın şiirlerinin söz dizini (sıklık-dil-kavram)
Word index of Özdemi̇r Asaf's poems (frequency-language-concept)
  1. Tez No: 1009832
  2. Yazar: HÜSEYİN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BERKAN YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asaf, Özdemir, Dil bilgisi, Dil bilim, Dil özellikleri, Edebi eserler, Söz dizinleri, Türk edebiyatı, Şairler, Şiir, Asaf, Özdemir, Grammar, Linguistics, Language features, Literary works, Formulaic sequences, Turkish literature, Poets, Poem
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
İlk bölümde, Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri genel hatlarıyla anlatılmış olup sonrasındaysa bu dönemde yaşam sürmüş ve Türk şiir tarihine adını verdiği eserlerle yansıtan Özdemir Asaf'ın yaşamı, sanat anlayışı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölümün ardından Özdemir Asaf'ın şu ana kadar yayımlanan tüm şiirleri dijital ortamda hazırlanmış olup Microsoft Excel uygulaması aracılığıyla dizin bölümü hazırlanmış ve AntCont uygulamasıyla şiirlerden elde edilen sözcüklerin sıklıklarına ulaşılmıştır. Ulaşılan bu sıklık bilgisinin ardından düzenlenerek dizin bölümüne yerleştirilmiştir. Dizin bölümünün devamında ise dil bakımından incelemelerde bulunulup kelimelerin üstünde köken araştırmaları yapılmıştır. Dizin bölümünün oluşturulmasıyla en fazla yararlanılan kavramlar gözler önüne serilmiş, köken çalışmasıyla ise kullanılan kelimelerin köken bilgileri ortaya konulmuştur. Bu veriler tablo ve grafik aracılığı ile çalışmaya anlaşılır şekilde yerleştirilmiştir. Sık kullanılan kavramlar üzerinden, kavramlara kazandırılan yeni boyut ve kimlikler de bu çalışmada ortaya konulup çalışma tamamına erdirilmiştir. Yapılan araştırmalar ve yorumlamalar sonucunda ortaya çıkan bu yüksek lisans tez çalışmasının, Özdemir Asaf ile ilgili yapılacak çalışmalara yardımcı olması temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The first section provides an overview of Turkish poetry during the Republican Era, followed by information on the life, artistic philosophy, and works of Özdemir Asaf—a poet who lived during this period and left an indelible mark on the history of Turkish poetry through his works. Following this section, all of Özdemir Asaf's published poems to date were digitized; an index section was prepared using Microsoft Excel, and the frequency of words extracted from the poems was determined using the AntCont application. This frequency data was then organized and incorporated into the index section. In the continuation of the index section, linguistic analyses were conducted, and etymological studies were performed on the words. The creation of the index section revealed the most frequently used concepts, while the etymological study brought to light the origin information of the words used. These data were presented in a clear manner within the study using tables and graphs. Through the analysis of frequently used concepts, the new dimensions and identities attributed to these concepts were also presented in this study, thereby completing the work. It is hoped that this master's thesis, resulting from the research and interpretations conducted, will serve as a useful resource for future studies on Özdemir Asaf.