Intermediate evre yaşa bağlı makula dejenerasyonunda koroid ve retina vasküler yapılarının drusen tiplerine göre değişimi ve progresyon üzerine etkisi
  1. Tez No: 1009844
  2. Yazar: DOĞUKAN TEKNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER ÜNEY, UZMAN ÖZLEM CANDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, drusen, koryovasküler indeks, optik koherens tomografi anjiyografi, Age-related macular degeneration, drusen, choroidal vascularity index, optical coherence tomography angiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), merkezi görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, intermediate evre YBMD hastalarında farklı drusen fenotiplerinin (yumuşak drusen, retiküler psödodrusen ve pakidrusen) retina ile koroid vasküler parametreleri üzerindeki yapısal ve hemodinamik etkilerini incelemek; bu değişimlerin coğrafik atrofi (CA) ile neovasküler YBMD (nYBMD) progresyonunu öngörmedeki rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif çalışmaya, intermediate evre YBMD tanılı 50 hastanın 98 gözü dahil edildi. Hastalar multimodal görüntüleme yöntemleri ile (Spektral domain-optik koherens tomografi (SD-OKT), enhanced depth imaging-optik koherens tomografi (EDI-OKT) ve optik koherens tomografi anjiografi (OKTA)) başlangıç, 6. ay ve 12. ayda değerlendirildi. İncelemelerde subfoveal koroid kalınlığı (SFKK), drusen yüksekliği ve genişliği, en büyük drusen alanı, koryoyasküler indeks (KVI) ve derin kapiller pleksus (DKP) damar dansitesi niceliksel olarak analiz edildi. En büyük drusen alanı ve KVI ölçümü için ImageJ yazılımı kullanıldı. Bulgular: Takip sürecinde, retiküler psödodrusen (RPD) grubunda %66,7 oranında coğrafik atrofi (CA) gelişti ve bu grupta görme keskinliğinde belirgin bir azalma saptandı. Tüm gruplarda KVI ve DKP damar dansitesi zamanla azalırken, bu vasküler kayıp en fazla RPD grubunda izlendi. Başlangıç KVI değerinin 0,62 ve altında olmasının, CA gelişimini yüksek bir duyarlılıkla (%87,1) öngördüğü tespit edildi. Ayrıca başlangıçta hiperreflektif nokta (HRF) ve transmisyon defekti varlığı, CA gelişme riskini sırasıyla yaklaşık 14 ve 19 kat arttırdı. Sonuç: Intermediate evre YBMD, homojen bir hastalık değildir ve drusen tipine göre farklı klinik ve hemodinamik seyirler izlemektedir. Koryovasküler indeks ölçümü, CA riskini öngörmede invaziv olmayan, son derece güvenilir bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Özellikle RPD, HRF varlığı ve düşük KVI parametrelerinin rutin klinik takibe entegre edilmesi, yüksek riskli hastaların erken tespitinde ve kişiselleştirilmiş tedavi protokollerinin oluşturulmasında kritik bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Age-related macular degeneration (AMD) is one of the leading causes of central vision loss. The aim of this study is to investigate the structural and hemodynamic effects of different drusen phenotypes (soft drusen, reticular pseudodrusen, and pachydrusen) on retinal and choroidal vascular parameters in patients with intermediate AMD, and to reveal the role of these changes in predicting the progression to geographic atrophy (GA) and neovascular AMD (nAMD). Materials and Methods: This single-center prospective study included 98 eyes of 50 patients diagnosed with intermediate AMD. Patients were evaluated at baseline, 6 months, and 12 months using multimodal imaging methods (Spectral-domain optical coherence tomography [SD-OCT], enhanced depth imaging optical coherence tomography [EDI-OCT], and optical coherence tomography angiography [OCTA]). In the examinations, subfoveal choroidal thickness (SFCT), drusen height and width, the largest drusen area, choroidal vascularity index (CVI), and deep capillary plexus (DCP) vessel density were quantitatively analyzed. ImageJ software was used for the measurement of the largest drusen area and CVI. Results: During the follow-up period, geographic atrophy (GA) developed at a rate of 66.7% in the reticular pseudodrusen (RPD) group, and a significant decrease in visual acuity was observed in this group. While CVI and DCP vessel density decreased over time across all groups, this vascular loss was most prominently observed in the RPD group. It was determined that a baseline CVI value of 0,62 predicted GA development with high sensitivity (87.1%). Furthermore, the baseline presence of hyperreflective foci (HRF) and transmission defects increased the risk of GA development by approximately 14-fold and 19-fold, respectively. Conclusion: Intermediate AMD is not a homogeneous disease and exhibits different clinical and hemodynamic courses depending on the drusen type. Choroidal vascularity index measurement stands out as a highly reliable, non-invasive biomarker in predicting GA risk. The integration of parameters, particularly RPD, the presence of HRF, and low CVI, into routine clinical monitoring will play a critical role in the early detection of high-risk patients and the development of personalized treatment protocols.